Mesilase nõelamise korral tuleb nahast kindlasti eemaldada astel, sest selle küljes on mürgipaun, mis eritab mürki aja jooksul.Foto: Eric Ward/Unsplash
Nipid
19. juuli 2019, 19:55

Mida teha, kui mesilane nõelab, sääsepunnid sügelevad või avastad nahalt puugi?

Looduses viibides ei ole meil putukatega kokkupuutumisest paraku pääsu. Loe alljärgnevalt, mida teha, kui oled putukaga kohtumisel kannataja pooleks jäänud.

Mida teha, kui ...

... sääsepunnid sügelevad?
Põhjamaades ei tohiks sääsed endaga tõsist ohtu kaasa tuua. Allergilised üldreaktsioonid on nende puhul haruldased. Enamasti jääb sääsehammustusest nahale vaid väike märge, kuid tundlikemal võib nõelamiskoht paiste minna ja sügelema hakata.

Leevenda sääsekupla nii:

  • Puhasta. Esmalt pese hammustuskoht seebi ja külma veega puhtaks. See vähendab ärritust ja sügelust ning hoiab ära põletiku tekkimise torkehaavas.
  • Jahuta. Turse vältimiseks või leevendamiseks võib abi olla külmakompressist, mõnest jahutavast salvist või geelist, mis sisaldab aaloed, eukalüpti või teepuuõli. Kindlasti ei tohi hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja tõstab põletikuriski.
  • Vähenda ärritust. Kui putukahammustusest põhjustatud ärritus ja sügelus on tugev, aitavad allergiavastased preparaadid, aga ka antiseptikuga puhastamine. Muidugi leiab apteegist ka spetsiaalselt sügeluse ja nahaärrituse leevendamiseks mõeldud tooteid – After Bite’i putukahammustust leevendava pliiatsi ja kreemi, Orto Plixi sääsekupuleevendaja ja teised.
Enamasti jääb sääsehammustusest nahale vaid väike märge, kuid tundlikemal võib nõelamiskoht paiste minna ja sügelema hakata. Foto: Himas Rafeek/Pixabay

... mesilane nõelab?
Mesilase ja herilase nõelamise korral tuleb nahast kindlasti eemaldada astel, sest selle küljes on mürgipaun, mis ei erita kogu mürki kohe, vaid teeb seda aja jooksul.

Ravi pistet nii:

  • Eemalda astel. Soovitatav on teha seda pintsettidega, sest nii on tõenäolisem, et saad nõela mürgipauna lõhkumata kätte. Mitte mingil juhul ei tohi astelt välja pigistada, sest nii kandub mürk naha all edasi ja reaktsioon nõelamisele on tõsisem.
  • Puhasta haav. Kui astel on käes, tuleb torkehaav puhastada, et vähendada põletikuriski, ja edasi toimida nagu sääsehammustuse korral.
  • Jälgi enesetunnet. Mesilas- ja herilasmürk põhjustab osal inimestel peale ärrituse ka allergilist reaktsiooni. Raskematel juhtudel on oht anafülaktilise šoki tekkeks, millel võivad olla tõsised tagajärjed. Reaktsioon ilmneb paari minuti jooksul ja inimene võib kohe teadvuse kaotada.

Need märgid näitavad, et mesilas- või herilasmürgi tõttu on tekkimas eluohtlik allergiline reaktsioon:

  • naha sügeldus;
  • kupladega lööve (sarnaneb nõges löö- bega);
  • nahaõhetus;
  • turse kõril, huultel, kätel või jalalabadel;
  • hingeldamine;
  • iiveldus;
  • oksendamine.

Kui tekib hingamisraskus, tuleb kohe kutsuda kiirabi. Tõsise mesilaseallergiaga inimesel peaks suvel looduses viibides olema kaasas esmaabikarp adrenaliinisüstla, glükokortikoidi ja mõne antihistamiinikumi sisaldava allergiarohuga.

Mesilase nõelamise korral tuleb nahast kindlasti eemaldada astel, sest selle küljes on mürgipaun, mis eritab mürki aja jooksul. Foto: Eric Ward/Unsplash

... avastan naha küljest puugi?
Kõige olulisem on teada, et leides nahalt puugi, tuleb see kohe eemaldada puugikonksu või peenikeste pintsettidega.

Eemalda puuki nii:

  • Desinfitseeri nahka puugi ümbruses.
  • Paigalda pintsetid. Võta puugist kinni võimalikult naha lähedalt, kindlasti ära pigista tema tagakeha, kuna nii võid suruda puugi süljenäärmete ja seedekanali sisu haava sisse ja nakatuda, kui puuk on haiguskandja.
  • Eemalda puuk. Tõmba puuk ettevaatlikult ja rahuliku sujuva tõmbega nahaga risti välja. Järsult tõmmates võib puugi pea jääda naha sisse ja võid nakatuda.
  • Puhasta nahk. Pärast puugi eemaldamist desinfitseeri hammustuskoht või pese see vee ja seebiga.

Kuigi vanarahvatarkus seda soovitab, ei tohi puugihammustusele määrida võid ega õli. Jälgi hammustuskohta nädala jooksul. Kui sinna tekib punane ring, pöördu arsti poole, sest tegemist võib olla borrelioosiga.

Apteekides on saadaval ka puukborrelioosi kiirtest Tik Alert, mida saad ise 2–4 nädalat pärast arvatavat puugihammustust kodus testimiseks kasutada. Kui test on positiivne, pöördu kohe perearsti poole, et vajadusel teha ka laboratoorne analüüs ja alustada ravi. Kiirtest sobib alates 7. eluaastast.

Kõige olulisem on teada, et leides nahalt puugi, tuleb see kohe eemaldada puugikonksu või peenikeste pintsettidega. Foto: Catkin/Pixabay

Putukahammustuste meelespea
Kristel Amjärv, City Tervisekliiniku üldarst

  • Arvesta allergiaga. Kui tead, et mõne putuka hammustus tekitab sul tugeva allergilise reaktsiooni, küsi perearstilt selle leevendamiseks retsept rohu jaoks ja osta see välja. Kui ravim saab otsa, pikenda kindlasti retsepti. Kuna putukas võib hammustada ootamatult kus iganes, kanna rohtu alati kaasas.
  • Hoidu puukidest. Kui alustasid puukentsefaliidivastast vaktsineerimist aprillis, hiljemalt maikuus, on sul jõudnud välja kujuneda immuunsus. Sellegipoolest anna endast parim, et puukidest hoiduda – kanna maakohas heledaid sokke ja heledaid pikki pükse, et märkaksid puuke kohe, nii et nad su nahale ei satuks. Õhtul enne magamaminekut vaata hoolikalt üle enda ja laste kehad, ega puuke ole.
  • Valmistu varakult. Osta apteegist lastele ja täiskasvanutele vahendid putukate peletamiseks. Kaitse pere lemmikuidki puukide ja kirpude eest. Kata aknad putukakardinaga ja loorita kaitsevõrguga beebi vanker ning voodi.

Sääski meelitavad ligi ...
... süsihappegaas. Seda eritab näiteks põlev küünal või ka inimene, kes teeb trenni.
... piimhape, mida on näiteks banaanides, kartulis ja spinatis.
... magus lõhn, näiteks lille- ja puuviljalõhn, ka magusa lõhnaga kosmeetikatarbed.

Kodused vahendid sääsekubla vastu:

  • Aseta punnile jääkuubik, kuni hammustuskoht muutub tuimaks.
  • Määri kublale söögisoodast ja veest tehtud pasta.
  • Hõõru hammustust külmutatud banaanikooretükiga.
  • Pigista punnile kapsamahla.