Isegi mõne hästi sätitud poti abil saab muuta ümbrust rohelisemaks. Foto: Vida Press
Nipid
26. aprill 2018, 18:17

Viis nippi, kuidas luua oma terrassist või rõdust hubane linnaaed

Aiaomanike hulka võivad astuda ka korteris elavad aiandushuvilised, näiteks luua rõdule võluva linnadžungli või aromaatse maitsetaimede peenra.

Terrassiaiad muutuvad üha populaarsemaks ning aina enam lisandub võimalusi kasvatada värskeid aedvilju, maitserohelist ja lilli oma pisikesel rõdul nii, et ka endale jääks võimalus nautida hommikukohvi ja päikesekiiri. Isegi mõne hästi sätitud poti abil saab muuta ümbrust rohelisemaks. Kui plaanis kitsastes oludes taimi kasvatada, tasuks arvestada mõningate nüanssidega, soovitab Fiskars.

1. Arvesta valgusoludega. Väikesel rõdul võib suurimaks probleemiks olla vähene päikesevalgus. Paiguta taimed nõnda, et nad saaksid kogu päeva piisavalt valgust.

2. Kujunda õigesti. Terrassiaia juures on kujundus väga oluline, sest väikest ala tuleks kasutada parimal viisil ning seda peaks olema kerge hooldada. Vali taimekasvatusnõude seast oma rõdule sobivaimad.

3. Jälgi kaalu. Lillepotid muutuvad pärast mullaga täitmist ja kastmist palju raskemaks, seega jälgi, et sa ei ületa oma rõdu lubatud kaalu.

4. Lähtu taimede vajadustest. Taimi ja seemneid ostes vali sordid, mis on valmis kasvama potis. Vastasel juhul võivad taimed üsna pea jääda kiduraks, sest ei saa piisavalt õhku, toitaineid jne. Arvesta ka talvega, mil taimi tuleb mujal hoida, või vali taimed, mis elavad üle ka külma aja.

5. Kasta targalt. Anna taimedele piisavalt vett ja arvesta ilmaoludega. Kastmise tihedus oleneb ka valitud lillepotist, näiteks klaasist või plastist nõud hoiavad niiskust paremini.