Hea idee, proovi järele! Foto: Foto: https://metsikaed.wordpress.com/
Tee ise
3. mai 2018, 11:10

Meisterdusidee lastega! Vaata, kuidas taimed kasvavad!

Põnev on oma silmaga jälgida, kuidas seeme idaneb ning sellest kasvab taim. Taimehuviline laps võib taime edusammude kohta lausa päevikut pidada.

Vaja läheb:

tühja CD-karpi

kasvumulda

suuremat seemet

veepritsi ja pipett

taassuletavat läbipaistvat plastikkotti või kõrge äärega kaussi/karpi

klaasi veega

veekindlat markerit

läbipaistev teip (valikuline)

termomeeter(valikuline)

Hea teada!

Suuremate seemnetega on lihtsam, kuna neid on parem vaadelda ja käsitseda. Seemned ei tohiks aga nii suured olla, et nad karpi ära ei mahuks, sest tuleb arvestada, et seeme paisub, kui ta end vett täis imab. Vali seemned, mis kergesti ja kiiresti idanevad.

Sobilikud seemned:

aeduba

kõrvits

munguba

päevalill

herned

Teraviljad: nisu, rukis, kaer

kress-salat

lehtpeet

Tee nii:

1.     Leota seemneid üleöö toasoojas hämaras kohas vähemalt 12 tundi, sest vett täis seemned lähevad rutem idanema.

2.     Võta ette avatud tühi puhas CD-karp hingedega üles poole, sest muidu valguks muld koos seemnetega sealt välja ning kui sul on pipett siis saab selle väikese prao kaudu hiljem seemet tilk tilga haaval kasta.

3.     Võta paar peotäit mulda ning täida ühtlaselt pool karbist ning pressi mulda kergelt alla. Niisuta mulda veepritsiga. Aseta 2 seemet mullale ja pressi õrnalt mullaga. Teraviljade ja kressi puhul võib panna ühte karpi rohkem kui 10 seemet. Ära pane seemet liiga karbi põhja, sest siis kipuvad juured sealt läbi kasvama. Selle vältimiseks ning ka kahe karbipoole paremaks koospüsimiseks võib karbi kinnitada läbipaistva teibiga.

4.     Tee kindlaks, et kaas on ilusti kinni ning kirjuta karbile kuupäev, taimeliik ja sort ning oma nimi. Pane karp taassuletavasse kilekotti või püstises asendis kitsasse kaussi ning aseta hämarasse kohta idanema. Jälgi muutusi karbis iga päev ning vajadusel niisuta pipeti või veepritsiga mulda.

5.     Olenevalt seemnest peaks esimesi idulehti olema näha 2.-5. päeval. Märgi üles kuupäev, mil esimesi muutusi nägid. Samuti võib jälgida temperatuuri ning kirjeldada, millistel temperatuuridel seemed kõige paremini idanesid.

6.     Kui taim karbist välja hakkab kasvama võib selle suuremasse potti ümberistutada. Nii saab selle arengut edasi jälgida, kuni taime elutsükli lõpuni.

Lisaks saad lugeda SIIT

Hea idee, proovi järele!