Tänu mõistvale ja toetavale perele möödub ka teismeiga valutult. Foto: Pixabay.com
Nipid
9. aprill 2019, 12:03

Teismeline ajab hulluks? Nii mõistad teda paremini

Kuna teismeeas toimub organismis suuri muutusi, siis võib olla teinekord raske mõista, mis su lapse peas parasjagu toimub. Need arenduetapid aitavad sul oma teismelise muredest ja rõõmudest paremini aru saada.

Mida teismelised erinevas vanuses vajavad?

11-12 aastane

Sellises vanuses võib tekkida raskusi ruumilise taju ja arutlusoskusega. Lapsel on selles vanusevahemikus perspektiivi mälu alles arenemas, seetõttu võib ta kergelt asju unustada. Abiks on lapsele meeldetuletuse panemine. Selles vanuses on lastel hea võime otsuseid langetada ja neil on sõpruskonnas vähem tülisid.

13-14 aastane

Selles vanusevahemikus satub laps emotsionaalsesse virrvarri. Nad muutuvad väga tundlikuks kriitika suhtes. Tekkida võib stress, eriti sotsiaalne stress ja tõrjutus. Kuna aju osad, mis võitlevad stressiga on tundlikud, siis võib olla raskusi hakkama saamisega. Oluline on last toetada ja mõista.

15-16 aastane

Selles vanusevahemikus tõuseb suur vajadus riskida. Oluline on, et lapsel oleksid head sõbrad. Tähtis on lapsele selgitada riske ja ohte, näiteks, mida toob endaga kaasa purjuspeaga rooli istumine.

17-18 aastane

Lapse aju muutub ja tõuseb õppimisvõime. Kuni 20.eluaastani areneb oskus eesmärke paika panna ja neid järgida.