Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
7. mai 2018, 15:50

Putukaallergia risk suureneb iga järgmise nõelamisega (4)

Putukaallergikutel võib putukate hammustamine või nõelamine vallandada ägeda või lausa eluohtliku reaktsiooni. Milliseks see kujuneb, oleneb inimese tundlikkusest ja mürgi kogusest. Putukaallergia võib vallanduda igas eas ning ülitundlikkuse risk suureneb iga järgmise nõelamisega.

Enamasti põhjustavad putuka hammustused ja nõelamised suhteliselt kerge, kiiresti mööduva paikse reaktsiooni. Allergeeni suhtes ülitundlikel võib aga tekkida ägedakujulisem paikne või erineva raskusastmega süsteemne reaktsioon, mille avaldumine võib varieeruda üle keha lööbest kuni eluohtliku anafülaksiani. Viimane vallandub äkki ja nõuab kiiret meditsiinilist sekkumist. Näiteks USA-s on igal aastal vähemalt 40 putukate nõelamisest põhjustatud surmaga lõppenud anafülaksiajuhtu.

Süsteemseid reaktsioone põhjustavad meil enamasti kiletiivalised – mesilased, herilased, vapsikud –, mujal maailmas ka tulisipelgad.

Putukaallergia võib ilmneda igas eas ning selle risk suureneb iga järgmise nõelamisega. Kõige sagedamini tekib ülitundlikkusreaktsioone kuni 20-aastastel, samal ajal 80% surmaga lõppenud juhtudest on olnud 40-aastaste hulgas ning vaid 2% 20-aastaste ja nooremate seas. Meestel ilmneb ülitundlikkust putukamürgi suhtes kaks korda sagedamini kui naistel.

Selget seost putukaallergia ja muude allergiate vahel ei ole – putukamürgi suhtes ülitundlikest vaid 30%-l on lisaks mõni teine allergia. Ka ei ole leitud perekondlikku eelsoodumust putukaallergia tekkeks.

Pikemalt loe putukaallergiast portaalist Kodus.