Mida teha putukahammustuse korral?
Nipid
10. mai 2018, 14:47

Appi, putukas hammustas! Mida teha?

Koos looduse tärkamisega asuvad tegutsema ka erinevad putukad, kellest mõni nõelab või hammustab. Kuidas käituda putukapistega, nõu annab Valvekliiniku arst Ingmar Lindström.

Kui putukas on hammustanud:

Väldi sügamist. Ehkki see on esimene tegevus, mida kipume pistega tegema, ärritab see nahka veel enam. Sügamisest tekib surnud ring: sügelus – ärritus – intensiivsem sügelus –intensiivsem ärritus jne.

Pane jahedat peale. See vähendab ärritust, alandab turset ja aitab hästi esmase abina.

Kasuta valuvaigistavat geeli. Vajadusel määri pistele tuimestit, näiteks lidokaiini sisaldavaid geele. Käsimüügist sobivad ka hammaste lõikumisest tuleneva valu leevendamiseks mõeldud geelid.

Võta allergiavastast ravimit. Vahel on vaja putukapiste korral võtta käsimüügi allergiavastast ravimit või määrida pistekohale hüdrokortisooni sisaldavat kreemi, mis vaigistab allergilist reaktsiooni.

Helista arstile. Juhul kui pärast putukapistet tekib nahal ulatuslik lööve, turse neelu piirkonnas, hingamisraskus ja muud tõsised sümptomid, on vaja kohe pöörduda arsti või õe poole.

Väldi putuka hammustamist nii:

Putukate vältimiseks kanna heledat riietust, mis neid ligi ei tõmba ja vähenda nende võimalust pääseda nahale ligi pikkade varrukate ja püksisäärtega. Abiks on ka putukatõrjevahendid.

Mida teha putukahammustuse korral?