Suvel tuleb hoida tervislikku rutiini, et hea vorm ja enesetunne säiliksid ka sügiseni.Foto: Marion Michele/Unsplash
Nipid
19. juuli 2019, 14:41

Erik Orgu 10 nõuannet, kuidas head vormi säilitada ja samal ajal ka suve nautida

Kui oled kõvasti trenni teinud ja suvevormi nimel pingutanud, siis ei tohi seda nüüd enam käest lasta. Neid nõuandeid järgides oled ka sügisel sama heas või paremaski vormis kui praegu.

Suvel tuleb hoida tervislikku rutiini, et hea vorm ja enesetunne säiliksid ka sügiseni. Halvim, mida teha saad, on leida vabandusi, miks tervislikud harjumused hüljata, ja naasta ebatervislike kommete juurde. Järgides neid kümmet nõuannet, oled ka sügisel sama heas või veel paremas vormis kui praegu.

1. Treeni hommikul
Tean, et võib olla keerukas muuta päevaseid või õhtuseid treeninguid hommikusteks, kuid nädalaga harjub keha sellega üsna ruttu. Selleks ei pea sa hakkama tegema teistsugust trenni. Tee edasi seda, mida tegid enne suve. Nii saad märkida trennikasti linnukese juba hommikul ja hea enesetunne, mille trennist saad, saadab sind terve ilusa suvepäeva. Hommikuse trenni mõte on see, et nii ei pea sa valima õhtuste spontaansete plaanide ja trenni vahel. Seega on suurem tõenäosus, et sa ei jäta trenne vahele.

2. Tee ise tervislik hommiku- ja lõunasöök
Mida tervislikumad on su päeva esimesed toidukorrad, seda suurem on tõenäosus, et sa ka päeva teises pooles ebatervisliku toiduga ei libastu. Tervislik toit annab sulle päevaks hea enesetunde ja energiataseme. Seda tava võiks järgida aasta ringi!

Mida tervislikumad on su päeva esimesed toidukorrad, seda suurem on tõenäosus, et sa ka päeva teises pooles ebatervisliku toiduga ei libastu. Foto: Brooke Lark/Unsplash

3. Grilli ka juurvilju
Grillihooaeg ei tähenda, et grillitakse ainult liha ja vorstikesi. Juur- ja köögiviljad saavad grillil väga erilise maitse, eriti kui maitsestad neid pärast ürdiõliga, et köögiviljad veel mahlasemad saaksid. Minu lemmikud on grillitud paprika, suvikõrvits, porgand ja seened. Ürdiõli valmistan tüümiani, küüslaugu ja tšilliga.

4. Joo isetehtud maitsevett
Tead ju küll, et suvel hakatakse reklaamima ebatervislikke karastusjooke kui janukustutajaid ning mõnikord tundub joogi proovimine isegi hea idee – kahjuks! Vältimaks janu ja komistuskive poeletil, tee ise maitsevesi ja kanna seda pudeliga alati kaasas. Minu soovitus on lihtne: võta kuni 100 g oma lemmikmarju või -puuvilja, mille maitset veele soovid, ja sega see kannmikseris kokku 1 liitri puhta veega. Nii valmibki tervislik maitsevesi.

5. Valmista külalistele tervislikku toitu
Kui elad terrassiga majas või sul on suvila, on sul tõenäoliselt sageli keegi külas. Korteriinimesena käid ilmselt ise kellegi suvekodus ilma nautimas. Mõlemal juhul, nii võõrustaja kui ka külalisena, tee nii, et laual oleks tervislik söök, mis toidab su keha, mitte ei täida ainult magu. Minu kogemus on näidanud, et tervislikud grilliroad ja salatid on alati kõigile rõõmus üllatus, sest keegi ei igatse ebatervisliku toidu järele!

6. Planeeri igasse nädalavahetusse midagi aktiivset
Kui oled pere või sõpradega midagi lõbusat planeerimas, juhi plaane nii, et ajaviide oleks aktiivne. Siinkohal ära sea endale piire ja proovige koos midagi uudset ning põnevat.

Planeeri igasse päeva aktiivne tegevus või treening! Foto: Ayo Ogunseinde/Unsplash

7. Viibi võimalikult palju õues
Võta vastu otsus, et kui ilm on ilus, siis sina oled väljas ja liigud, ning seda terve suve vältel! Muidugi võiks see nii olla ka muul ajal, sest ilusaid ilmu pole just tihti ja sel ajal kodus passimine on ajaraiskamine. Kui oled päikese käes, ära määri end kohe päikesekaitsekreemiga kokku, vaid lase nahal umbes 30 minutit D-vitamiini toota.

8. Käi turul
Aasta esimesi aiasaadusi saab enamasti turult. Kui minult küsitakse, mida on kõige kasulikum süüa, vastan alati, et kõike kodumaist, mida turult saab! Ära pelga turul käia – seal on müügil kõige paremad tervisepommid.

9. Ole õnnelik
Suvi on kõige ilusam aastaaeg, seega proovi sel ajal mitte stressata! Võta soojast ajast parim ja tee seda, mida soovid ning suvi võimaldab. Kui oled õnnelik, on tervislike toiduvalikute tegemine lihtsam ja keha tunneb end hästi.

Suvel tuleb hoida tervislikku rutiini, et hea vorm ja enesetunne säiliksid ka sügiseni. Foto: Marion Michele/Unsplash

10. Hinda ööund
Kuigi valged, soojad ja sumedad õhtud meelitavad kaua üleval olema, jälgi, et saaksid oma unetunnid täis. Kui oled õhtuti kauem ülal, maga hommikuti kauem või organiseeri päevakava nõnda, et saaksid päeval tukastada – selleks et kaheksa tundi und ööpäevas kokku tuleks.

See on oluline mitmel põhjusel:
1. Väljapuhanud inimesel on vähem stressi.
2. Su keha ei küsi siis lisaenergiat magusast.
3. Nii jaksad hommikuti varem ärgata, et trenni teha.