Enne roosiistiku hankimist tuleb taimele leida õige koht ja maapind põhjalikult ette valmistada. Foto: Sheelah Brennan/Unsplash
Kodu ja Aed
1. august 2021, 13:53

Roosid koduaias: mida peaksid teadma enne lillede kuninganna soetamist?

Koduaias näevad roosid väga kaunid välja. Enne, kui otsustad lilled kasvama panna, tee endale kõige tähtsam selgeks.
  • Leia õige koht. Vaatamata sellele, et roosid armastavad päikest ja sooja, ei maksa neid istutada liiga kuumale kasvukohale. Õhk põõsa ümber peab saama liikuda. Liiga kuumas, kuivas ja umbses kasvukohas hakkavad arenema haigused ja põõsad satuvad sageli kahjurputukate rünnaku alla.

  • Loo sobiv kasvupinnas. Kaeva muld kahe labidalehe sügavuselt läbi ja eemalda kõik püsiumbrohtude juured. Kasvupinnase paksus võiks olla vähemalt 40–50 cm. Seejärel võid mullale lisada hästikõdunenud sõnnikut, komposti või spetsiaalset väetistega rikastatud roosimulda ja selle pinnasesse kaevata.

  • Paranda mulda. Roosimuld peab olema toitainerikas, nõrgalt happeline (pH 5,5–6,5) ja vett ning õhku läbilaskev. Hea, kui kasvupinnas on kergelt savine. Liiga savise pinnase korral lisa istutuskohale pisut jämedat liiva või liivast mulda.

  • Vali poest tugev taim. Pargiroose müüakse enamasti konteineristikutena. Roosiistikut valides eelista hästi harunenud, tugevat, ilma haigustunnuste ja putukakahjustusteta taime.

  • Istutamisel jäta ruumi. Kuna pargiroosid on tugevakasvulised põõsad, jäta istutamisel nende vahekauguseks 1–2,5 meetrit, olenevalt liigist ja sordist. Ka püsilillede vahele istutamisel jälgi, et roositaime ümber jääks piisavalt ruumi tema eda- siseks hooldamiseks – kastmiseks, väetamiseks ja mullapinna kobestamiseks ning et ei tekiks juurte konkurentsi.

  • Istuta nii. Enne taime maha panemist kasta istik korralikult läbi. Istuta taim 5–7 cm süga- vamale, kui see enne kasvas. Ka pärast istutamist kasta roose põhjalikult. Korralikult istutatud ja hooldatud taim juurdub umbes kuuga.

Enne roosiistiku hankimist tuleb taimele leida õige koht ja maapind põhjalikult ette valmistada. Foto: Sheelah Brennan/Unsplash

Roosi hooldamise meelespea:

  • Lõika tagasi. Kuna pargiroosidel arenevad õied nii vanemate okste külgvõrsetel kui ka sama aasta võrsetel, lõigatakse neid kevadel enne kasvuperioodi algust.

    Lõikamine seisneb põhiliselt põõsa harvendamises, lõigates välja vanemaid oksi. Samuti eemal datakse kuivanud ja vigastatud oksad. Vanad oksad lõigatakse välja kuni maapinnani. Liiga pikki aastakasve kärbitakse umbes kolmandiku võrra. See soodustab hargnemist ja õitsemist ning tagab põõsa parema seisukindluse. Pargiroosidel ei eemaldata üldjuhul äraõitsenud õisikuid, kuna neile arenevad pärast õitsemist ilusad viljad.

  • Väeta. Väetamiseks võib kasutada roosidele ette nähtud pikatoimelisi väetisi, aga ka näiteks sõnnikuleotisi.

  • Kasta. Roose soovitatakse kasta varahommikul. Õhtuse kastmise korral võib vesi kauaks lehtedele jääda. See on halb, sest soodustab mitmesuguste lehehaiguste teket.

  • Tõrju kahjurputukad. Kõige sagedamini külastavad pargiroose lehetäid, kedriklest ja lehevaablane. Kodustest vahenditest sobivad tõrjeks sõnnikuleotis, puutuhk, põldosjaleotis ja rohelise seebi lahus. Lehevaablase poolt rulli keeratud lehed tuleks lihtsalt ära korjata ja hävitada. Haigustest esineb pargiroosidel tahmlaiksust ja roosi-jahukastet.

  • Pea meeles, et õigele kasvukohale istutatud ja hästi hooldatud taimi külastavad kahjurid ja haigused harva.

  • Talvine hool. Pargiroose pole üldjuhul tarvis talveks katta. Väga külmade ilmade korral võid ümber taime kühveldada hunniku kerget lund. Pikemaajaliste väga madalate temperatuuridega aga kahjustuvad ka muidu hästi vastupidavad pargiroosid.