Kõige lihtsam viis suhkru vältimiseks on osta ainult tooreid köögi-, juur- ja puuvilju, marju, liha, soolaseid piimatooteid ja kuivaineid.Foto: Cayla1 / Unsplash
Nipid
6. jaanuar 2020, 05:31

Erik Orgu 10 nippi, kuidas uuel aastal suhkrutarbimist vähendada

Kui mõtled uueks aastaks välja plaane ja väljakutseid, võta aasta eesmärgiks vähendada ka enda ja oma pere suhkrutarbimist. See pole soe soovitus, vaid hädavajalik muutus tervema elu nimel.

Ma ei hakka sulle ajama magusat juttu ega meelitama, et võiksid suhkrutarbimist vähendada või sellest üldse loobuda – siis läheb elu paremaks. Ütlen otse: suhkur on tõsist sõltuvust tekitav ohtlik toiduaine. Kahjuks rõõmustavad või lohutavad paljud inimesed end suhkruse toiduga, kuid see suurendab vööümbermõõtu. Naistel ei tohi viimane olla suurem kui 88 ja meestel 102 cm, kuid tegelikult on needki numbrid liiast. Suur vööümbermõõt toob kaasa suure ohu – südame-veresoonkonna probleemid ja diabeeti haigestumise. Need kümme nõuannet võivad sind sellest säästa.

Tee endale selgeks, kui palju suhkrut tarbid
Paljud inimesed arvavad, et nad ei söö palju suhkrut, aga kui hakata arvutama, on reaalsus midagi muud. Jälgi mõni päev oma toitumist, et leida üles ka peidetud suhkrud, mis võivad olla soolastes toitudes. Arvuta kokku oma päevane tarbitava suhkru kogus, et saaksid seda vähendama hakata.

Hakka lugema toitude infolehti
Süvene sellesse, mida ostad. Tegelikult pole peidetud suhkur peidetud. Igal pakil on infoleht, kus täpselt kirjas, mida toode sisaldab. Usalda seda rohkem kui toote turundusteksti. Kui näed koostisainete nimekirjas suhkrut, pane see letile tagasi.

Rahulda magusaisu loodusliku magusaga
Kui oled maiasmokk, söö naturaalseid magusaid toiduaineid, millesse pole lisatud rafineeritud suhkrut. Looduslikult magusates toiduainetes on ka vitamiine, mineraale, osas ka kiudaineid. Minu eelistused on mesi, vahtrasiirup, datlid, rosinad, puuviljad ja marjad.

Ära joo magusaid jooke!
Üks lihtsamaid mooduseid suhkru ületarbimiseks on seda juua. See, et nendes jookides on vähe kaloreid või need maitsevad hästi, pole mingi vabandus ega põhjus neid juua. Kui sul on magusaisu, vaata eelmist punkti ja joo puhast vett.

Juhi emotsionaalset söömist
Nagu sissejuhatuses mainisin, tarbivad paljud suhkrut, tuginedes oma emotsionaalsele hingeseisundile, aga see on halb. Nii talitades seostad üha rohkem suhkrut oma isiksusega ja kahjustad tervist. Murra teadlikult emotsionaalse söömise mustrit. Leia paremaid viise, kuidas end lohutada või rõõmu tähistada.

Osta naturaalset toorainet
Kõige lihtsam viis suhkru vältimiseks on osta ainult tooreid köögi-, juur- ja puuvilju, marju, liha, soolaseid piimatooteid ja kuivaineid. Kui tahad midagi krõbistada, vali pähklid, mitte kartulikrõpsud.

Valmista oma toidud ise ja katseta uusi retsepte
Kui tahad olla kindel, et su porgandisalatis või marjajogurtis pole suhkrut, tee need ise. Uute ideede ammutamiseks otsi suhkruta retsepte. Usu mind – on väga palju suhkruvabu toite, mis maitsevad sulle rohkem kui suhkruga variandid.

Väldi rasvavabu tooteid
Sama põhimõte, et loodus ei salli tühja kohta, kehtib ka toiduainetööstuses. Kui midagi eemaldatakse, on vaja see millegagi asendada. Tavaliselt pannakse rasva asemele suhkur.

Lase kontrollida oma tervisenäitajaid
Hirmu najal on lihtsam oma harjumuspäraseid käitumismustreid muuta. Enamik saavad jõu korrektuure teha, kui arst analüüside tulemusi ette loeb. Kui tunned, et kuidagi rajale ei saa, mine tervisekontrolli. Seal kuuldu põhjal võid saada piisavalt motivatsiooni, et oma toitumist muuta.

Hakka järgima toitumiskava
Kõik siin räägitu on teoorias lihtne, aga praktikas võid takerduda. Sellele olukorrale on lihtne lahendus! Toitumisnõustaja poole pöördudes saad õppida, kuidas toituda nii, et sa ei sööks tahtmatult liiga palju suhkrut.