Kui sinu lähedane jääb vanaks, millega arvestada?Foto: Foto: Matton Estonia
Nipid
12. aprill 2019, 14:47

Kui sinu lähedane jääb vanaks, millega arvestada?

Vananemine on paratamatu, aga valmistab siiski palju muret, eriti kui selleks on meie lähedane. Siin on see, mida võiksid teada, kui sinu lähedane vananeb.

MTÜ Minu Tasakaal pereterapeut Siivi Hansen selgitab muutusi, mida toob kaasa vanemaks saamine.

Tajumeelte kulumine. Kui ühel hetkel märkad, et sinu jutust justkui ei tehta välja ja televiisor mängib väga kõvasti, võib olla tegu kuulmislangusega. Eakas võib hakata vajama abi ka dokumentide täitmisel ja muudes asjatoimetustes, kus info on peenelt kirjas. Lisaks teadke, et näiteks plekid riietel või kehvalt tehtud kodutööd võivad olla vihjeks, et silmad vajavad abi ja kontrollimist. Muutuvad ka maitsemeel ja lõhnade tundmine.

Kehalise võimekuse muutused. Tasapisi raugeb jõud ja väheneb vastupidavus. Siiani edukalt tehtud majapidamistööd võivad tunduda nüüd väga rasked. Ka koordinatsioon ja reaktsioonikiirus pole need, mis varem. Pikkade sõitude puhul tuleks ise eaka eest roolis olla ja libedal ajal hoolitseda, et saabaste all oleksid naelikud. Väga tähtis on, et inimene pingutaks ega kaotaks oma oskusi, eriti WC-s käimist. Kehalist ja vaimset vormi hoiab liikumine ja just see tegevus, mis inimesele meeldib – jalutuskäik, tantsimine või aiatöö.

Mälu ja õppimisvõime on teistsugused. Inimese õppimisvõime ei kao, küll aga on vana õpitu asendamine uuega raske. Seega teevad nad asju nii nagu tehtud ja ei taha sugugi meie head nõu kuulda. Eakat võivad tabada mälu hävitavad haigused, mille tulemusel lühimälu kaob. Sel juhul võib tekkida olukordi, kus ta tegevus on ohtlik endale või teistele.