Herilastega kimpus? Siin paar head nõuannet! Foto: Foto: Matton Estonia
Kodu ja Aed
29. mai 2018, 16:39

Herilastega kimpus? Siin paar nõuannet!

Herilased pole just mõnusad majakaaslased, sest võivad olla üsna sõjakad. Mida herilaspesaga teha - kas hävitada või alles jätta?

Nõu annab Tartu Ülikooli Loodusmuuseumi zoosüsteemi peaspetsialist Mati Martin.

 Hävita pesa, kui ...

... see on käidavas kohas. Kui herilaste lennutrajektoor läheb üle kohtade, kus inimesed teevad oma argitoimetusi, on kokkupõrked vaid aja küsimus.

... pereliikmete hulgas on allergikuid ja väikeseid lapsi. Mürgiastlaga varustatud herilased ründavad ohu korral tülitajat pesa kaitseks. Sageli võtavad herilased rünnaku ette mitmekesi. Lastele, eriti aga allergikutele on herilase mürk väga ohtlik, halvimal juhul surmav.

Jäta herilasepesa alles, kui...

... herilaste tegevus ei häiri su elu. Tavaliselt harjuvad herilased pererahva liikumiste, võib-olla et isegi lõhnaga ära ja on nende läheduses rahulikud. Olukord võib aga muutuda, kui tulevad külalised.

Aga, kui herilasepesa on pööningul?

Kui sa ei käi tihti pööningul ja herilased ei tiku majja, võid pesa sinna alles jätta.

Juhul kui pesa on katusekonstruktsioonide küljes, aseta pesa alla niiskust taluv plaat või isegi kauss. Nimelt eritavad vapsikute vastsed vedelat väljaheidet, mis sisaldab palju suhkruid. Vedelikuga niiskunud puidus hakkavad arenema seened, mis võivad puitu lagundada. Lõpuks võib see kahjustada maja lae puitkonstruktsioone.