Kui vaibale tekib plekk, ei pea sellega kohe keemilisse puhastusse ruttama. Proovi esmalt ise plekist jagu saada!Foto: Sven Brandsma / Unsplash
Nipid
5. november 2019, 07:00

Oh ei, vaibale tekkis plekk! Mida teha? (2)

Ikka juhtub, et vaibale tekib mõni plekk. Sellisel juhul reageeri kiiresti, et see ei jääks sinna püsivalt.

Kui vaibale tekib plekk, reageeri võimalikult kiiresti, sest sissekuivanud plekki on keerukam ja aeganõudvam eemaldada. Kõige lihtsam on plekiga vaip keemilisse puhastusse viia ja kaltsuvaip panna pesumasinasse. Kui need võimalused puuduvad, siis proovi koduseid vahendeid.

  • Kõigepealt ima paberkäterätikuga suurem osa vedelikust.
  • Seejärel võta spetsiaalne plekieemaldusvahend või tee Fairy-lahus. Selleks lahjenda Fairy veega 1:1. Kanna puhastusvedelikku plekile ja lase sel mõni aeg seista. Kui vahend on kangasse imbunud, tupsuta plekiga kohta hästi imavad puhta lapi või paberkäterätikuga. Viimaks loputa plekki puhta veega.
  • Kindlasti liigu plekki puhastades vaibakiududega samas suunas. Kui tegu on karvase vaibaga, harja puhastatud kohta pärast pleki eemaldamist kergelt üle.

Kaks suuremat viga plekkide eemaldamisel!

Kasutad liiga palju keemiat. Kindlasti ära pane plekile suurt kogust puhastusvahendit. On ekslik arvata, et mida rohkem puhastusvahendit, seda kiiremini ja paremini plekist lahti saad. Suur kogus keemiat võib tekitada allergiat või rikkuda vaiba.

Jätad plekieemaldi liiga kauaks plekile. Kindlasti vaata järele, kui kauaks tohid plekieemaldit plekile mõjuma jätta. Kui vahend jääb plekile liiga kauaks, võib vaip oma algupärase värvi kaotada.

Vaata videost, kuidas lihtsa vaevaga plekke vaibalt eemaldada!