Foto: Teet Malsroos
Kultuur
1. juuni 2018, 21:35

8 nippi, kuidas leevendada SÄÄSEKUPLADE sügelust (1)

Sel aastal keerleb väikesi vampiire õuesolijail lausa musta parvena ümber. Kaugel siis need punnidki on. Kihelevate-paistetavate sääsekuplade ohjes hoidmiseks teame meie pakkuda mõnd nippi.

*Sügelust-paistetust leevendab lavendliõliga, sidruni- või madarajuuremahlaga määrimine. Samamoodi võib aidata männitõrvasalviga võidmine.

*Valmista raudrohuõisikust või melissist tõmmis ning määri sellega kihelevaid punne. Seegi aitab.

*Varusta end vana hea viina või odekolonniga Troinoi ja määri neid sääsepunnidele.

*Apteegikaubast sobivad menovasiin, tsinksalv, teepuuõli ja allergiaravimid. Aitab ka mõni ökopoodides pakutav ürdisalv.

*Kui vereimeja on oma töö teinud, haara kiiresti midagi külma (mida külmem, seda parem) ja aseta see vähemalt 30 sekundiks hammustuskohale. Külm kompress peaks nii sügelust kui turset vähendama. NB! Ära aseta jääd kunagi otse nahale, pane see näiteks käteräti või riidetüki sisse.

*Putukahammustustele võib panna valuvaigistava ja desinfitseeriva toimega taimede peenestatud lehti. Sobivad naistepuna, raudrohi, kortsleht, teeleht, kõrvenõges, saialill ja petersell. Kui nuga hakkimiseks käepärast pole, võid näiteks teelehte hammastega mäluda pudrutaoliseks massiks ning selle kublale asetada.

*Hõõru sääsekupla peterselli-, piparmündi või koirohulehega. Aitama peaks ka kassinaeriõie mahl ja võilillevarre piim.

*Nagu vampiirivestetest teada, aitab vereimejate vastu küüslauk. Ka sääsehammustuse valu peaks peenestatud küüslaugust kompress leevendama.