Jälle see tüütu sammal! Kas sammalt peaks muru seest eemaldama?
Kodu ja Aed
7. juuni 2018, 09:54

Jälle see tüütu sammal! Kas sammalt peaks muru seest eemaldama?

Niiskemates ja varjulisemates ajasoppides kipub muru sisse tekkima sammal. Mida muru samblatõrje puhul silmas pidada, räägib Eva Luigas, ajakirja Aed peatoimetaja.

Kui soovid samblavaba aiamuru …

·         Eemalda sammal näiteks samblaeemaldit sisaldava muruväetisega või kasuta raudsulfaadilahust. Mõlemal juhul sammal n-ö kõrbeb ära. Seejärel riisu pruuniks kuivanud materjal muru vahelt kokku tihedate piidega metallist mururehaga.

·         Tee paranduskülv. Pärast seda laota pinnale murutaimedele sobivat drenaažikat mulda, tee paranduskülv ja puista laiali kevadväetist.

·         Õhuta. Samuti peaksid muru õhutama, sest see soodustab murutaimede kasvu.

·         Niida. Edaspidise hoolduse juurde käib veel niitmine, mida tuleks teha sellise sagedusega, et sa ei niidaks korraga maha rohkem kui 1/3 taime pikkusest.

Samblaeemalduse teine pool

·         Praktikas kipuvad aiaomanikud muruhooldustöödega poole peale pidama jääma – vabanetakse küll samblast, kuid muruparandustöid kohe ette ei võeta. Pinnases aga on peidus mitmekümne aasta jooksul sinna kogunenud varu umbrohtude seemneid, mis ainult ootavad hetke, et valgusolud paraneksid ja need saaksid idaneda. Seepärast juhtubki, et pärast samblaeemaldust tärkab muru asemel umbrohtude armee ja siis tuleb hoopis sellest lahtisaamisega tegeleda.

·         Nagu sellest veel vähe oleks, on järgmisel kevadel hoolimata eelmise hooaja pingutusest sammal jälle rõõmsalt platsis. Seepärast võiks mõelda, kas iga-aastane samblaeemaldus pole mitte nagu tuuleveskitega võitlemine. Ega see sammal seal ju muidu oleks, kui tingimused soodsad poleks.

Jälle see tüütu sammal! Kas sammalt peaks muru seest eemaldama?