Aitame sul telki valida!Foto: Foto: pixabay.com
Nipid
15. juuni 2018, 11:05

Õige telk õigele matkajale

Hea telk vastab just nendele tingimustele, kuhu plaanid sellega ööbima minna. Mida telgiostul silmas pidada annab Nipiraamatu vahendusel nõu Matkamaailma matkavarustuse konsultant Üllar Põld.

Kas peab vett? Arvestades põhjamaise kliimaga, on oluline telgi veekindlus. Kuna vihmasadu võib tekkida järsku ja olla pikaajaline, peab kangas survele vastu pidama. Telgikanga veekindluse näitaja saamiseks asetatakse kangale 24 tunniks näiteks 2000 mm veesammas. Kui selle aja lõpuks läbib kangast vaid veetilk, ongi see telgimaterjali veekindlus. Kõige optimaalsem telgi veekindluse number on 2000 mm. Veidi madalam näitaja, 1500 mm, tähendab, et kangas peab väikest vihmasabinat. Odavad telgid, kus veekindluse number on vaid 800 mm, kaitsevad ainult tuule ja putukate eest. Selline telk sobib hästi lastele koduõuel kuival suveööl ööbimiseks.

Kas püsib püsti? Telgi püsti hoidmiseks on olulised tugikaared. Kallid alumiiniumkaared on kõige tugevamad ja vastupidavamad. Need sobivad telkimiseks karmides tingimustes, näiteks kui tugevad tuuleiilid või lumesadu pressivad telki vastu maad. Tavatingimustes matkadel on head ka fiiberkaared. Kõige uuenduslikumad on täispuhutavad kaared. Nende suur pluss on ruumisäästlikkus, sest need saab mugavalt väga väikesesse kotti pakkida. Samas on jalg- või mootorrattaga matkajatele mugavad tavalisest väiksema lülipikkusega telgikaared, et telk mahuks võimalikult kompaktselt sadulakotti.

Milline on põhi? Kvaliteetsel telgil on ka hea telgipõrand. Kolme aastaaja telkidel näeb see välja nagu plastribadest punutud kangas. Külmaaja telkidel on põhi telgikattematerjaliga sarnaselt nailonkangast. Ka põranda puhul tuleks jälgida selle veepidavust, sest telgi põhja alla koguneb niiskus, millele inimene oma raskusega peale surub. Seetõttu võiks põranda veekindlus olla suuremgi kui kattematerjalil, näiteks 3000 mm.