Kuidas valida aiakääre? Foto: Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
13. mai 2021, 08:27

Aedniku spikker: kuidas ja mille järgi valida sobivaid aiakääre?

Iga aednik, kel aias kasvamas põõsaid, puid ja lõikelilli, vajab häid aiakääre. Kuidas neid valida, sõltub eelkõige aiatöödest. Toome sinuni hea spikri, kuidas valida oksakääre.

Selleks et töö hästi õnnestuks, on vaja õiget abivahendit. Nii tulekski kõigepealt läbi mõelda, milliste hooldustööde jaoks aias oksakääre vajad. Kas selleks on igapäevane hoolduslõikus, et korjata ära õitsenud õied ja teha tagasihoidlik kujunduslõikus, või on sul kääre vaja hoopis suuremaks kujunduslõikuseks ehk tarvis lõigata jämedamaid, üle 20 mm läbimõõduga oksi? Vastavalt tööle tuleb valida õige suurusega tööriist ja sobiv käepideme pikkus.

Erinevad lõiketööd
Peale suuruse eristatakse oksakääre ka selle järgi, kas need on mõeldud toorete või kuivanud okste lõikamiseks.

  • Vaheliti teraga käärid, kus terad liiguvad üksteisest mööda, on mõeldud elava taime lõikamiseks. Niimoodi vigastatakse allesjäävat osa kõige vähem. Seejuures on oluline jälgida lõiget tehes kääride õiget asendit.
  • Alasi tüüpi käärid, kus terad saavad kokku, sobivad kuivanud taimeosade lõikamiseks.

Aiapidajal võiks olla vähemalt üks paar vaheliti teradega oksakääre. Need lõikavad enamasti ka kuni 20 mm läbimõõduga oksi. Kui aias kasvab marjapõõsaid, roose ja viljapuid, oleks suuremaks hoolduseks kindlasti vaja ka pikema varrega lõikureid. Nende jaoks, kes kasvatavad oma aias lõikelilli ja korjavad neid vaasi, on samuti spetsiaalsed käärid. Suuremate põõsaste, hekkide, rooside ja viljapuude ühtlaseks lõikamiseks sobivad nn hekikäärid. Nende puhul hõlbustavad tööd pikad vaheliti terad ja pikk käepide.

Igaühele omad
Aednik peaks kääre enne ostu kindlasti proovima ja katsetama, sest inimeste käed on erinevad. Nii leiab just endale sobiva kaalu, käe haardeulatuse ja jõuga abivahendid. Samuti on oluline proovida, kas käärid on käes tasakaalus. Kuna lõikamine nõuab füüsilist jõudu, on insenerid ja disainerid välja mõelnud erinevaid lahendusi, kuidas saavutada suuremat lõikejõudu. Enam levinud on pöörlevad käepidemed, astmeline lõikamine ja lisajõuülekanne. Milline lahendus just sind kõige rohkem aitab, oleneb sinu käe omapärast.

Hind ja kvaliteet
Aiakääre saab osta nii 3.30 kui 130 euro eest. Olulist rolli mängib, mis materjalist need tehtud on. Mida kergemad ja vastupidavamad materjalid, seda kallimad on tööriistad. Kallimatel kääridel on tihti palju tähelepanu pööratud ka käepideme mugavusele ja ergonoomilisele kasutusele. Selliste kääride puhul on aga oluline jälgida varuosade kättesaadavust ja seda, milline garantii tööriistal on.

HEA SOOVITUS! Osta kaalult kerged korraliku käepidemega käärid. Tänu sellele on haare kindlam ja lõikejõud suurem.

Käärid vajavad hooldust!

  • Terita. Iga tööriist kulub kasutades. Seega on kääride teritamine täiesti normaalne ja vajalik tegevus. Seda võib teha osav töömees käia või luisuga. Samuti on müügil tööriistade, ka kääride teritamiseks mõeldud abivahendeid.
  • Puhasta. Pärast kasutamist tuleb käärid kohe puhastada ja kuivatada. Vähemalt hooaja alguses ja lõpus peaks käärid puhastama põhjalikumalt ja ka õlitama.
  • Hoiusta õigesti. Kunagi ära jäta tööriistu õue. Seal rikuvad niiskus ja temperatuuri kõikumine need kiirelt.
  • Kasuta targalt. Taimse materjali lõikamiseks mõeldud kääre ei tasu mingil juhul kasutada nööri, traadi vmt lõikamiseks. Lõiketerasse võivad nõnda tekkida imetillukesed täkked, mida enam teritades välja ei lihvi.