Pärast tule tegemist kustuta põlemisjäägid hoolikalt veega. Foto: Benjamin DeYoung / Unsplash
Nipid
23. juuni 2021, 11:55

Nende 10 nipi abil saad jaanipäeval korraliku lõkke!

Varsti süttib üle Eesti sadu lõkkeid. See on üks jaanipäeva pärimusi, mis esivanemate kommetest püsima jäänud. Et pidu oleks rõõmus, peaks lõke olema turvaline! 

Lõkke tegemisel pea meeles järgmisi asju:

Hoia loodust!
Kuna loodus ei kannata välja pidevaid uusi lõkkekohti, arvesta tule tegemisel juba olemasolevate lõkkeplatsidega. Uus ase tee vaid äärmisel juhul.

Valmista tulekoht ette!
Puhasta lõket ümbritsev pinnas kuivanud taimestikust ja muust kergesti süttivast. Kõige turvalisem on, kui piiritled lõkkekoha liiva ja kividega ning kastad lõkkeümbruse enne tule tegemist veega märjaks.

Arvesta teistega!
Maastikukaitsealadel ja võõral maa-alal on lõkke tegemine selleks mitte ettenähtud kohas keelatud. Pea meeles ka kohalike omavalitsuste ja riigi kehtestatud reegleid ning heakorraeeskirju.

Hooli metsaelanikest!
Kontrolli enne tule tegemist, ega lõkkeplatsil ole sinna kuhjatud okste all konni, siile ega muid loomakesi.

Tuul otsustab
Enda ja naabruskonna mõnusaks lõkkeõhtuks jälgi tuule kiirust ja suunda. Kui lõkkekoha läheduses on hooneid, põlevmaterjali, mets, kuivanud taimestik või turbapinnas, millele võivad tule tegemisel langeda sädemed, ei tohi teha tuld, kui tuule kiirus on üle 5,4 meetri sekundis.

Et jaanipäev tuleks tore, jälgi lõkke tegemisel ohutust. Foto: Min An / Pexels

Üheksa korda mõõda:

  • Kuni meetrise läbimõõduga lõkkekoha ohutu kaugus: hoonetest ja põlevmaterjalidest vähemalt 8 meetrit; metsast vähemalt 10 meetrit. Kustutamiseks hoia käepärast kahekilone tulekustuti või 10 liitrit vett.

  • Üle meetrise läbimõõduga lõkkekoha ohutu kaugus: hoonetest ja põlevmaterjalidest vähemalt 15 meetrit; metsast vähemalt 20 meetrit. Kustutamiseks hoia käepärast üks kuuekilone või kaks kahekilost tulekustutit või 20 liitrit vett.

  • Üle kolmemeetrise läbimõõduga lõkke tegemiseks on vaja päästekeskuse luba.

Lõkkeke püsti!
Tule tegemiseks on kõige parem püramiidjas puudeskeem, kus temperatuur tõuseb kiiresti lõkke keskel. Kaua, väikese ja rahulikult põleva leegiga lõkke saad palginottidest ja okaspuukändudest.

Linnavurle jaanigrill
Kui suure jaanitule asemel pead väikest grilliõhtut, varusta end mõne grillinipiga.

  • Et grillil tuli kerge vaevaga üles saada, proovi tulehakatuseks toiduõliga immutatud majapidamispaberit. See on parem kui süütevedelik, sest ei jäta toidule kõrvalmaitset ega -lõhna.

  • Söed grillil on toiduvalmistamiseks piisavalt kuumad, kui need muutuvad hallikaks või suudad käsi viis sekundit neid kõrvetamata süte kohal hoida.

  • Süsi on grillimiseks küll odavam, ent briketil saad järjest kauem grillida – selle põlemisaeg on kuni viis tundi.

  • Kui valmistad sütt grillis lahtise leegiga küttepuid põletades, paigalda grill vähemalt viie meetri kaugusele hoonetest, põlevmaterjalist, metsast ja kuivanud taimestikust. Kui kasutad valmis grillsütt või muud hõõguvat põlevmaterjali, võib grill olla ka kahe meetri kaugusel kergesti süttivast materjalist. Elektri- ja gaasigrilli puhul lähtu tootja ohutusjuhendist.

  • Hoia grillides käepärast kustutusvahendid: tulekustuti, ämber veega vms.

Hoia lõkkel alati silm peal! Foto: Jeremy Bishop / Pexels

Hoia silm peal!
Ükskõik kui turvaliselt oled lõkke ladunud ja piiritlenud, pole lõke kunagi piisavalt ohutu, et seda järelevalveta jätta!

Lõkke konkreetne lõpp
Pärast tule tegemist kustuta põlemisjäägid hoolikalt veega. Kui tuli ei taha sumbuda, kalla suitsevad tukid üle niiske mulla või liivaga.