Lillevanikud sobivad nii pähe kui ka peokujunduseks igal juhul! Foto: Freestocks.org/Unsplash
Nipid
22. juuni 2020, 17:29

Anna jaanipäevale nõiduslikku väge: ärata vanad tavad ja kombed uuesti elule!

Jaanipäev oli kunagi üks traditsiooniderikkamaid ja oodatumaid tähtpäevi aastas. Kordaläinud jaanipeo pidamiseks ning uue ja eduka aasta kindlustamiseks kuula ka praegu esivanemate nõu ning proovi järele mõni nende komme! Pärast on hea eriline tunne!

Muuda oma jaanipäev maagiliseks nende kümne vahva kombe abil:

Vaikne jaaniõhtu
Jaanitulel käimine on eestlaste ammune komme. Kunagi teadsid esivanemad, et tulele minemata jättes jäävad pere põllud umbrohuseks ja muutud ise uniseks. Uue ja rikkaliku aasta kindlustamiseks korralda väike lõkkeõhtu ka siis, kui sa suurele külatulele minna ei plaani. Mõnusa kõhutäie, või kaks, saad siis muidugi kauba peale.

Too kased tuppa!
Perega kaskede järel käimine oli vanarahval tore traditsioon, millega jaanipäeva alustati. Kaskedega kaunistati eluruumid ja saun. Samas raiuti kaseoksi kaunistusteks toodud puude küljest ka jaanisauna viha jaoks. Saun ja saunalised said siis kasevihtadest erilise aroomi.

Kaseokstega kaunista oma eluruumid ja saun. Foto: Pawel Franke/Unsplash

Kiigele-kiigele!
Kiikumiseks pole kunagi palju põhjuseid vaja. Kui selleks on traditsioonide elushoidmine, pole tarvis kaks korda paluda, ja juba kiik õhus vuhisebki. Enne heledais pidurõivais kiigele istumist korista aga hoolikalt toad, pane saun kütte ja kaunista kodu seest ning väljast jaanikaskedega. Ära hoia end tagasi ka kiige dekoreerimisel, sest just seda tegid ka meie esivanemad.

Vihmaga tee tulease tuppa!
Isegi kui ilmataat taas traditsioonilise jaanivihmaga letti tuleb, ei saa pidu pidamata jääda. Selle asemel et kalamehekummikutes ja kurguni vihmakeebis susisevat lõket silmitseda, too jaanipidu tuppa. Meeleolu tekitamiseks ilusta tube särtsakate kaunistustega, lao põrandale jõulutuledega kaetud puuhalgudest lõkkease, säti pleedid ümber lõkkekoha ja kutsu sõbrad tuppa! Võid telerist isegi kaminakanali käima panna, et lõkkeimitatsioon eriti priiskav oleks. Ega Jaan saa tervitamata jääda!

Meeleolu loomiseks kaunista tuba, võta pleed ümber ja säti end mõnusasti kamina ette! Foto: Pavan Trikutam/Unsplash

Austa püha tuld!
Vanarahva uskumuse järgi ravib jaanitule kuma haigusi ja õnnistab. Seetõttu oli tule äärde minek kui tuleviku kindlustamine, et mitte tuua endale kaela haigusi, ikaldust ega tulekahju. Tuleva aasta õnne jaoks pidi jaanitulele jõudes kõigepealt kolm korda edaspidi ja kolm korda tagurpidi ümber tule käima. Tuli oli niivõrd püha, et selle ääres vandumine, riidlemine, sinna sülitamine ja sodi viskamine olid rangelt keelatud. Kombe kohaselt tervitati tuld ka sellele ohvriande kinkides – tuli sai esimese osa peole kaasa võetud söögist-joogist. Tee sama, kui kutsud külalised enda juurde jaanitulele. Palu neil kaasa tuua ka paar oksakest, mis vanarahva kombe kohaselt koos tulle (või kaminasse) visata.

Mida kaugemal, seda parem
Suveööunenäo romantikas lendab liblikaid nii armunute kõhus kui ka peas. Nõnda võivad pruut ja peigmees käsikäes ja teineteisele ainiti silma vaadates jalutuskäigul lõkke äärde sõpradest sootuks maha jääda. Juhatamaks eksinuile teed ka aasta valgeima öö hämaratel tundidel, riputa postide vahele päikesevalgusel töötavad lambiketid. Vanarahva sõnutsi on jaanitulel seda tugevam puhastav ja õnnistav mõju, mida pikem on teerada lõkkeplatsi juurde.

Öised rituaalid
Jaanipäeva traditsioonide hulka kuulus ka mitmeid romantilis-esoteerilisi toiminguid, kuna just siis usuti olevat põrgu ja taevaväravad valla. Erilise väega ööl ennustati eri viisidel tulevase kaasa välimust, tehti rituaale hea karja- ja viljaõnne hoidmiseks ning otsiti maagilisi sõnajalaõisi ja jaaniusse. Nii võis näha tüdrukuid ka üle jaanitule hüppamas, et kindlustada head tervist ja sel aastal mehele saamist. Põllumehed jällegi käisid ümber põldude pihlakaoksi põllunurkadesse pistmas, et hoida saaki kurja eest. Sajanditetagused maagilised uskumused annavad põhjust jaaniööl murule langenud kastes süüdimatult kukerpallitada ja kastega nägu pesta, sest just nii tagati ilu ja tugev tervis. Õigesti kogutud, kindlalt suletud pudelis ja hämaras hoitud jaanikaste säilitavat oma jõu koguni 50 aastat!

Kes on mu kallis kaasa?
Sotsiaalmeediaeelsel ajastul pidi tulevase kaasa äratundmiseks punuma üheksa eri taimega pärja, selle ristteel pähe panema ning sõnakestki lausumata ja tagasi vaatamata koju minema. Jaaniööl unenäos oma tulevase kaasa nägemiseks tuli sama pärg ööseks padja või pea alla asetada. Pulmad olevat aga kindlustatud, kui pärg hommikul puu otsa visati ja see sinna püsima jäi.

Lillevanikud sobivad nii pähe kui ka peokujunduseks igal juhul! Foto: Freestocks.org/Unsplash

Pärjatud pidupäev
Õnneks pole peigmehe soov ainus põhjus end pärjata. Lillevanikud sobivad nii pähe kui ka peokujunduseks jaanipäeval igal juhul! Peomeeleolus koos sõprade ja perega pärgade meisterdamine on nii mõnus tegevus, et sellest saab lihtsasti teie pere armas traditsioon. Korjake meeldivaid taimi või punuge pärjaks sobivad igihaljad kunstlilled ja ehtige nendega pead ning peopaik. Kui tahad külalisi pärgadega üllatada, lisa igale pärjale eemaldatav sildike kandja nimega ja paiguta need taldrikuga lauale. Nii saad pärgadest ka kohakaardid!

Kõhutäis nagu muiste
Too jaanilauale peale tänapäevaste grilltoitude meenutusi ka esivanemate aegadest. Kostita jaanilisi sõira, kohupiima- ja munatoitude, soolaste ja magusate kohupiimakorpide, kamakäkkide ning jaaniõlu või -kaljaga. Kui pead pidu küla- või linnalõkke juures, paki need toidud piknikukorviga kaasa.