Vabane kirpudest nende soovituste abil! Foto: Autri Taheri / Unsplash
Lemmikloom
2. september 2019, 12:49

Appi, koeral on kirbud! 3 nippi, kuidas tüütutest kaaslastest vabaneda

Kirbud tekitavad ebameeldivusi nii omanikule kui ka lemmikloomale endale. Jagame väärt nõu, kuidas kirpudest lahti saada.

Vabane kirpudest nii:

  • Kasuta välispidiseid vahendeid. Loomapoodides müüakse välispidiseks kasutamiseks erinevaid šampoone, vedelikke ja pihusteid. Sellised vahendid on küll tõhusad, kuid neid peab manustama sageli (kord nädalas või isegi paari päeva tagant. Pane tähele! Kuna vahend jääb nahale ja karvale, siis on oht, et loom seda endale sisse lakub.
  • Pärsi parasiitide kasvu. Võta kasutusele vahendid, mis pärsivad parasiitide kasvu ja arengut. Need võivad anda tulemuse juba ühekorsel kasutamisel. Samas võib toime olla piiratud kirbuallergiaga loomadel.
  • Võta appi erinevad preparaadid. Proovida võib ka täiskasvanud kirpudele toimivaid preparaate. Loomaomanikud tunnevad neid spot-on’ide ehk täpilahustena. Kasutusel on peamiselt kolm erinevat toimeainet: imidaklopriid, firponiil ja püriprool. Need tilgutatakse looma nahale, kus nad jaotuvad ühtlaselt üle keha rasunäärmetesse. Rasunäärmes talletuv parasiidivastane ravim eraldub järk-järgult, tagades niimoodi pikaajalise kaitse. Kui kirp looma hammustab, saab ta doosi ravimit ja hukkub.

Tähelepanu toimeainetega!

Imidaklopriid kuulub neonikotinoidide hulka ja seda on kasutatud laialt taimekaitses insektitsiidina. Euroopa Liidus on nüüdsest imidaklopriidi kasutamine taimekaitses keelatud, kuna see avaldab tugevat mõju mesilastele. Imidaklopriid võib koertel tekitada allergilist reaktsiooni.

Fiproniil ja püriprool on mõlemad fenüülpürasoolide hulka kuuluvad ained, mis halvavad putukate ja ämblikulaadsete närvisüsteemi. Mõlemad on tõestatult imetajatele ohutud ja sarnaste omadustega. Allergiline reaktsioon tekib väga harva.

Leia oma lemmikule sobiv vahend!

On individuaalne, milline toimeaine loomale kõige paremini sobib – mõni võib tekitada allergiat, mõni ei taga aga nii intensiivset toimet, kui loomaomanik ootab. Seetõttu on välja töötatud erinevad toimeained, et loomaomanik leiaks just enda loomale sobivaima.