Küpseta ilma suhkruta! Foto: Foto: Pixabay.com
Nipid
28. juuni 2018, 15:14

Nippe suhkruvabaks küpsetamiseks

Paljud on eemaldanud oma toidulaualt valge suhkru. Kuid nüüd tuleb pead murda, kuidas seda asendada küpsetistes, sest lisaks magustajana on sellele ka muid küpsetamiseks olulisi omadusi. Siin mõned nipid, kuidas saada sama tulemus ka ilma suhkruta.

Kuidas tagada õhulisus?

Suhkur on küpsetajale tänuväärt koostisaine, sest tänu suhkrukristallidele on koogid kerge tekstuuriga ja õhulised. Kui otsustad suhkruvabalt küpsetada asenda osa jahust tärklisega, mis muudab küpsetised õhulisemaks. Samuti vahusta munavalged ja -kollased eraldi.

Kuidas säilitada karamellisus?

Suhkur muudab koogid karamelliselt magusaks. Mesi ja pruun suhkur teevad seda samuti, aga karamellistuvad kiiremini kui suhkur. Seetõttu küpseta kooke madalamal tempratuuril.  Stevia ja kunstlikud magustajad ei karamellistu.

Kuidas anda mahlasust?

Suhkur aitab küpsetises niiskust säilitada. Kook, mis on täiesti suhkruvaba, kuivab kiiremini. Selle ennetamiseks pane koogi sisse köögivilju, näiteks riivitud peeti šokolaadikoogi sisse või nõrutatud suvikõrvitsat keeksi sisse. Selle eesmärgi täidavad ka ananassitükid ja rosinad, aga ka pähklid-mandlid ja kookoshelbed.