Head nipid potitaimede jaoks! Foto: Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
3. juuli 2018, 10:55

BLOGI | Millisesse potti istutada taimed?

Hakates taimi ümberistutama tekib ikka küsimus, kas istutada need terrakota või sünteetilisest materjalist potti. Sellel teemal kirjutab Metsik aed blogi.

Rõdule, terassile, väikeaeda või tuppa taimepotte ning konteinereid valides tuleks esmalt arvestada juba olemasolevate taimede hetkeliste vajadustega ja mõelda kui palju ruumi ning niiskust neil vaja läheb.

Looduslik terrakota

Klassikalised naturaalsed savist terrakota potid, mida on kasutatud juba 7. saj e.m.a, näevad dekoratiivsed välja ning meenutavad omaduste poolest kõige enam maapinda, sest läbi pooride toimub vee ja õhuvahetus ning on seega taimede tervise seisukohalt parim valik. Savipottide probleem seisneb aga nende suures kaalus. Samuti vajavad terrakota pottides kasvavad taimed tihedamalt kastmist kui kunstmaterjalist anumates.

Kerged plastikust potid

Plastikust potid on kaalult kerged ja odavad, kuid seetõttu ka enamasti kiiresti lagunevad. Alati tuleb nende puhul jälgida, et põhjas oleksid vee äravoolu avad, sest muidu kipuvad taimejuured liigniiskuse tõttu ära mädanema. Selleks, et muld aukudest välja ei pudeneks võib lõigata papist või ajalehest ringid.

Kontrolli rõdukasti olukorda

Rõdukaste leidub samuti erineva disaini-ning kinnitustega. Kui neil drenaaž puudub tuleks see ise teha, et vihmavesi sinna sisse kogunema ei hakkaks. Samuti tuleks igal aastal kontrollida plastiku ja kinnituste vastupidavust, sest päike, temperatuur ning niiskus lagunavad kunstmaterjali kiiresti läbi. Ei tahaks ju, et mõni jalakäiatest katkise kasti tõttu viga saab?

Ilusad ümbrispotid

Kõiki teisi potte kuhu auke puurida ei ole võimalik kasutan pigem ümbristena koledate plastikpottide varjamiseks. Kuigi siis tuleb ka jälgida, et kastmisega sinna liiga palju vett ei jääks, eriti kaktuste ja sukulentide puhul, kes sesiva vee suhtes eriti tundlikud on.

Loe lugu SIIT!