Metsas matkates või marju ja seeni korjates tuleb valmis olla ka selleks, kui tuttav rada silmist kaob.Foto: Pille Kirsi / Pexels
Nipid
31. juuli 2020, 14:31

Kui tuttav rada kaob silmist: 7 nippi, kuidas seigelda metsas turvaliselt

Metsas matkates või marju ja seeni korjates tuleb valmis olla ka selleks, kui tuttav rada silmist kaob. Kadunud.ee juht Aare Rüütel jagab häid nippe, kuidas turvaliselt metsas käia.

Kanna eredaid riideid
Kuna looduses ei esine massiliselt oranži värvi, siis on see ainuke märk, mille järgi inimest taustast eristada. Kui midagi oranži selga pole panna, võid võtta kaasa mõne samas toonis eseme, näiteks mütsi või ämbri. Ka kopteriga inimest otsides märkab just seda kirgast värvi kõige kiiremini.

Varusta end laetud telefoni või akupangaga
Kui telefon töötab, siis tavaliselt leitakse inimene üles. Kindlasti tuleks kaasa võtta akupank, juhuks kui aku saab tühjaks. Kui levi kaob, tasub liikuda ja leida piirkond, kuhu mobiilimasti levi ulatub.

Võta kaasa vahendid ussi-, putuka- ja mesilasemürgi vastu
Kui tead, et sul on allergia putukahammustuste vastu, tuleks kindlasti kaasa võtta vastavad ravimid.

Ole tähelepanelik ussidega
Kui saad salvata, võib juhtuda, et sa pole võimeline end ise aitama. Eesti apteekidest ussihammustuste vastumürki kahjuks soetada ei saa, küll aga müüakse seda Soome apteekides.

Võta kaasa termokile, vesi, šokolaad jm
Termokile võtab väga vähe ruumi ja kaalub vaid mõne grammi. Seda saab osta matkapoodidest. Kui eksid ära ja jääd ööseks metsa, on see suureks abiks. Samuti paki kaasa pudel vett ja midagi süüa.

Ütle lähedastele, kuhu sa lähed ja millal plaanid tagasi tulla
Metsa minnes tuleks perele või sõpradele öelda, kuhu sa lähed ja millal kavatsed naasta. Nii on selge, millal on aeg hakata muretsema või tulla sind otsima.

Pane võtmete külge asukohta määrav võtmehoidja
Selline võtmehoidja töötab satelliidi pealt ja aku kestab nädala. Tänu võtmehoidjale on võimalik sind leida satelliidikoordinaatide järgi. Võtmehoidjat saab osta sihtasutusest Kadunud.