Kuigi tundub, et igaüks tunneb ära mustika või pihlakamarja, siis peaks ikkagi tähelepanelik olema.Foto: Milan Seitler / Unsplash
Nipid
29. juuli 2020, 17:40

Metsas marju korjates ole tähelepanelik! 5 asja, mille vastu ei tohi eksida

Juba mõnda aega saab metsast marju noppida. Kuigi tundub, et igaüks tunneb ära mustika või pohla, siis peaks ikkagi tähelepanelik olema. Mida peaks metsas marjul käies silmas pidama, räägivad Eesti Loodusmuuseumi spetsialistid.

Tunne sarnaseid marju
Kui mari on taime küljest maha kukkunud, ei tasu seda korjata. Näiteks on välimuselt väga sarnased ülimürgise maikellukese ehk piibelehe ja pihlaka marjad, mistõttu neid on lihtne segi ajada. Seda enam, et need võivad kasvada väga sarnastes kohtades.

Isegi mustikaid võib segi ajada
Mustikametsades võivad segamini minna mustika ja ussilaka marjad. Viimased asetsevad üksikult iga taime varre tipus nelja suure risti asetseva lehe keskel. Mustikal on seevastu marju taimel palju ja lehed on väikesed. Ka leseleht võib metsas lastele huvi pakkuda, sest need kasvavad mustikatega koos ja pisikesed marjad maitsevad hästi, nagu rosinad. Nööpnõelapeasuurused, valminuna tumepunasekirjud marjad on aga mürgised.

Veendu, et korjad ikka söödavaid marju! Foto: Majk M. / Unsplash

Ära kasuta kombaini!
Kombainiga pole hea marju korjata, sest see lõhub just neid taimeosi, kust uued võrsed tekivad. Marjule minnes võta kaasa väike plastämber, et alumised marjad ülemiste raskusjõul lödiks ei vajuks. Eriti tuleb seda arvestada pehmete marjade puhul.

Väldi käte määrdumist!
Kui on hirm, et marjad määrivad käsi, võib kasutada kummikindaid. Küll aga vähendab see marjade tunnetust. Vaata siit, kuidas mustikatest parkunud käed puhtaks saada!

Ole ettevaatlik putukatõrjevahendi kasutamisega!
Putukatõrjevahendeid ei ole soovitatav endale kätega peale määrida, sest marju või seeni korjates mõjub tõrjevahend mürgiselt. Pigem tasuks kasutada näiteks peavõrku või eelistada looduslikumaid tõrjevahendeid.