Õied toidulaualFoto: Silviarita (Pixabay)
Kodu ja Aed
2. august 2018, 07:36

Ohhoo! Need õied sobivad söögiks

Lilleõie söömist on üles tähendatud kõigis kultuurides juba alates inkadest, hindudest ning lõpetades keskaja vürtspoodnikega. Milliseid neist täpselt suhu passib pista uurib Nipiraamatu aiatoimetaja Therese-Liise Aasma.

Enne sööma asumist

· Tee kindlaks, et tegemist on ikka õige taimega. Muidu võivad tagajärjed olla samasugused nagu tundmatuid seeni ampsates.

· Lõikelillede puhul peaksid need olema pärit mahekasvatusest või puhtast keskkonnast. Muidu ei kõlba need toidulauale. 

Kuidas kasutada?

Õisi võib kasutada värskena salatites, roogade kaunistamisel või jookides. Suurematele õitele saab ka täidise sisse panna või kroonlehti rulli keerata. Küpsetistele ja maiustustele annavad õied omapärase maitsenüansi ning efektse välimuse. 

Roosid

Kõik roosid on söödavad, kuid nii nagu lõhngi, kipuvad ka maitsenüansid sorditi erinema. Toiduvalmistamisel armastatakse kasutada pigem tugevama maitse ja lõhnaga vanemaid sorte. Enne söömist lõika ära kroonlehtede alumine osa, sest see võib olla veidi kibe. 

Päevalilled (Helianthus annus)

Päevalillede avanemata õienupud omandavad aurutades või keetes artišokisarnase pähkelja maitse. Söö avanenud õite mõrkjaid kroonlehi kergelt läbipraetuna, lisa neid näiteks vokiroogadesse. 

Krüsanteem (Chrysanthemum coronarium)

Krüsanteeme leidub nii punaseid, valgeid, kollaseid kui ka oranže. Ka nende maitse varieerub vastavalt värvile mahedast õrnalt pipraseni. Krüsanteemide kroonlehed tuleks enne söömist blanšeerida. 

Päevaliiliad (Hemerocallis)

Meie taluaedades kasvav värvikalt õitsev lill on söödav mugulatest õiteni. Enamasti kasutatakse siiski õisi ja õienuppe, nii kuivatatult kui ka värskelt. Lille mõrkja maitse vältimiseks lõika ära tema tolmukad. Lille õõnsuse moodustavad kroonlehed sobivad nii magusate kui ka soolaste roogade juurde.

Õied toidulaual Foto: Silviarita (Pixabay))