Aia ettevalmistamine kevadeksFoto: PhotoMIX-Company, Pixabay
Kodu ja Aed
20. august 2019, 08:55

Hea teada! Kuidas aed augustis kevadeks ette valmistada?

August rõõmustab aednikku jätkuvalt rikkalike õite ja ammu oodatud küllusliku marja- ning köögiviljasaagiga. Nüüd on paras aeg nii aiast kui ka metsast kraami varuda, muist töid ka kevadeks ette ära teha ning nautida hilissuve viimaseid sooje päikesekiiri ja õiteilu!

Lillepeenras

  • Jaga ära või noorenda õitsenud püsikuid. Kasuta selleks võimalusel harki, mis kahjustab juuri palju vähem kui labidas. Suuremate puhmaste puhul võta siiski appi ka labidas, et raske mätas mitmeks osaks jagada ja taim uude kasvukohta transportida.
  • Istuta kevadlillede sibulaid. Kuu teises pooles alusta kevadlillesibulate, nagu krookuste, lumekuppude, nartsisside ja tulpide istutamisega. Selleks vali aias välja koht, kuhu kevadel päike esimesena peale paistab. Istuta sibulad sinna nende läbimõõdust kolm korda sügavamale (tavaliselt 10–15 cm peale).
  • Kuivata lilli. Lõika õlelille, rukkilille, rebasheina või musta köömne õisi koos varrega ning köida kimpudesse. Riputa lilled sooja, hea ventilatsiooniga hämarasse kohta kuivama. Kuivatatud lilled meenutavad sulle värvikat suve veel mitu kuud, vajamata erilist hoolitsust või säilitamist.

Viljapuuaias

  • Toesta viljapuid. Toesta saagikaid viljapuid ja vajadusel ka marjapõõsaid, et nende oksad ei murduks.
  • Hoia puualused puhtad. Püüa õunapuude alt mahakukkunud viljad alati ära korjata, et piirata võimalike taimehaiguste levikut.

Peenramaal

  • Harvenda kõrvitsalisi. Harvenda kabatšokke ja suvikõrvitsaid ning jäta ühele taimele kasvama 4–5 vilja.
  • Istuta maasikataimi. Tee seda pilves ilmaga ja ära unusta neid põhu või kilega multšimast. Pärast seda kasta taimi regulaarselt. Nii juurduvad taimed korralikult ja kannavad juba järgmisel aastal vilja.
  • Ravi haigeid taimi. Uuri taimede tervist ja eemalda neilt haigustunnustega lehed. Vajadusel pritsi taimede allesjäänud lehtedele saialilletõmmist, mis tugevdab haigeid taimi.
  • Väeta aedvilju lahjendatud taimevirtsaga.
  • Kogu talvevarusid. Säilita talveks vitamiinirikkaid aed- ja köögivilju: kuivata ravimtaimi, valmista moosi, tee puuviljamahla, letšot, hapukurke ning sügavkülmuta marju, herneid ja maitsetaimi. Maitsetaimi on mugav külmutada väikeste portsjonitena jääkuubikuvormides. Hiljem saad need ruumi säästmiseks tõsta sügavkülmikus kilekotti või hoida karbis.

Lindude heaks

  • Puhasta pesakastid. Augusti keskpaigaks on suve jooksul ka mitu pesakonda üles kasvatanud linnud pesast lahkunud. Siis on õige aeg pesakast üle kontrollida, puhastada ja kevadeks korda seada. Selleks võta kinnastega välja kasti sisemuses olev vana sulgedest ja kõrtest pesa. Aseta see paberkotti ja põleta ära või mata vähemalt ühe meetri sügavusele. See on vajalik, sest mõnikord juhtub, et pesas surnud poeg on sinna lagunema jäänud. See aga meelitab ligi putukaid ja on soodne pinnas parasiitidele, kes võivad ohustada järgmisel aastal saabuvate lindude tervist.