Tore puuriitFoto: TheUjulala, Pixabay
Kodu ja Aed
18. juuni 2020, 15:10

Vahva idee: lisa aiale ilmet põnevate vigurpuuriitadega!

Kas oled mõelnud, kuidas laotakse ümarriita või hoopis sellist, kus sees vahva aken? Oma nippe jagab Peipsiääre Mesi tare kodumajutuse perenaine Herling Jürimäe.

Lao ümarriita nii:

1. Ehita korralik ringikujuline alus. Ümar alus peab olema selline, mis katab ära ka ringi sisemuse. Laius vali oma maitse järgi, arvestades ka puude hulka, mida on vaja laduda.

2. Lao väline ring. Kuna halgude otsad hakkavad sisemisel poolel üksteise peale asetuma, siis pane välisservale samale tasemele ääre kergitamiseks aeg-ajalt puid ka põiki. Nii ei hakka riit väljapoole kukkuma.

3. Täida sisemus. See on lihtne – viska puud vabalt ringi sisse, kuid seda tehes jälgi, et liigselt riidaruumi raisku ei läheks. Ehita vaheldumisi ladudes välist ringi ja täites riita seest puudega.

4. Ehita katus. Viimased puud lao riita koor pealpool.

Hea teada! 
Ringikujulist riita ei tasu liiga kõrgeks laduda, sest puid on ülevalt raske kätte saada ning keskelt võttes kukub puuriit kiiresti kokku.

Lao aknaga puuriita nii:

1. Asu laduma. Lao riit alguses nagu tavaliselt.

2. Tasanda ja paigalda aken. Akna kohalt tasanda puude osa laudadega selliselt, et aken ära ei vajuks ning riit ümber ei kukuks.

3. Ehita katus. Katuseks tõsta puudele mulla ja muruseemnetega täidetud kastid – nii lood visuaalselt tunde terviklikust majaküljest.

Tore puuriit. Foto: TheUjulala, Pixabay