Kodu külaliskorteriksFoto: Free-Photos, Pixabay
Nipid
6. aprill 2019, 10:00

ETTEVÕTLIKELE! Kuidas alustada külaliskorteri väljarentimist? (1)

Kui sul on juhtumisi käes vaba pind, kus keegi ei ela ning oled piisavalt ettevõtlik, võid selle külaliskorterina välja üürida. Soovitusi jagab Neeme Liivlaid, Goodson & Red kinnisvaraportaali kaasasutaja.

Kõigepealt vajad plaani! Paljud korteriomanikud teevad selle vea, et alustavad ettevõtmist seda süvitsi läbi mõtlemata. Eduka üüriäri aluseks on kolm peamist aspekti: lihtne broneerimine, sujuv töökorraldus ja maksimaalne tulu.

Et saaksid broneeringuid

·        Kliendi leiad “turuplatsilt”. Kiire internetiotsing annab kümneid, kui mitte sadu vasteid, kuid olulisemad kohad, kuhu oma kuulutus üles panna, on Booking.com ja Airbnb.com. Tasub katsetada ka TripAdvisor/FlipKey, VRBO, Homeaway keskkonnaga. Tea, et keskkonnad võtavad käibelt tasu.

·        Ole nähtav. Broneeringute võitmiseks on võtmeküsimuseks nähtavus. See sõltub eelkõige sinu objekti läbimüügist, mis tõstab üüripinna platvormil ettepoole. Läbimüük sõltub objekti kvaliteedist, mida näitab klientide tagasiside. Tagasiside saamiseks on aga vaja läbimüüki ehk tulla nähtavale.

·        Koosta ahvatlev kuulutus. Mõtle, kuidas panna inimesi klõpsama just sinu kuulutusel! Efektiivsel kuulutusel on pilkupüüdev pealkiri, tabav ja lühike korteri kirjeldus, kaunid pildid ja usaldusväärne võõrustaja profiil.

·        Pane õiglane hind. Saad aimu oma korteri võimalikust päevahinnast, kui uurid portaalides teiste sarnaste korterite üürihindu ja pakkumisi.

·        Tee allahindlust! Alustajana, et pääseda esile, löö konkurente eripakkumistega. Hinnasta korter 25% teistest soodsamalt ja tõsta hinda tasapisi, kui broneeringud hakkavad tulema ning oled saanud esimesed nähtavad tagasisidekommentaarid.

Mõtle läbi töökorraldus

Rendikorteri haldamine hõlmab koristamist ja pesude vahetamist, majapidamistarvete ostmist, külaliste vastuvõtmist, peatuvate külalistega suhtlemist ja uute broneeringute tegemist. See nõuab head planeerimist. Varem või hiljem vajad ilmselt kellegi abi.

·        Võidad aega ja raha, kui ostad kuluvad materjalid, nagu wc-paber jmt korraga ette suuremate kogustena.

·        Kaalu külaliste vastuvõtmiseks ja lahkumiseks automatiseeritud uksesüsteemi. Võidad sedasi palju aega.

·        Kirjuta külalistele põhjalik ja abistav juhend, kuidas kõik korteris ja majas töötab.

Kuidas saada maksimaalselt tulu?

·        Minimaalne peatumine. Kas lubad broneeringuid üheks ööks? See küll aitab kaasa kuulutuse nähtavusele, kuid võib olla põiki jalus pikemate broneeringute püüdmisel.

·        Nõudlusest sõltuv hind. Tee eraldi hinnad peatumiseks nädala sees ja nädalavahetusel ning ka kõrg- ja madalhooajal.

·        Vasta kiiresti. Sinu vastamiskiirus on üks võtmeküsimusi broneeringu saamisel. Mõtle ka müügivõtetele – pead tekitama usaldust ja paha ei tee ka nõudluse mainimine.

·        Paku koristamist. Võid lisada lõpukoristuse lisateenusena korteri hinnale.

·        Lisakohtade müümine. Kui sead peatuvate inimeste arvuks näiteks kaks, võid iga lisanduva puhkaja eest küsida lisaraha.