Viigipuu näeb kodus uhke välja.Foto: Mike Marquez, Unsplash
Kodu ja Aed
15. jaanuar 2019, 12:30

Rohenäpule! Hetke kõige popimad toataimed

Eksootilised toataimed on muutunud tõeliselt populaarseks. Pole ka ime, sest taimed teevad kodu hubasemaks ning nende eest hoolitsemine maandab stressi. Mis taimed on populaarsuse tipus ja kuidas neid hooldada räägib Marianne Reimal, Julgle.garden.ee projektijuht.

Lüüra-viigipuu (Ficus lyrata)
Üks kõige popimaid toataimi praegu on Lääne-Aafrikast pärinev lüüra-viigipuu. Tema lehed on paksud ja nahkjad (kuni 50 cm pikkused ja 20-30 cm laiused) ning leherootsud kollakasrohelised. Lehed meenutavad tagurpidi viiulit või lüürat.
Hooldamine. Viigipuule sobib nii täispäikeseline koht kui ka hajusvalgus. Kevadest alates võiks teda kaitsta otsese päikesevalguse ning tuuletõmbuse eest ning suvel lehti piserdada. Lisaks kastmisele vajab viigipuu aeg-ajalt lehtedelt tolmu pühkimist, kuna taim on selle suhtes tundlik.
Ümber tuleks taim istutada iga 2-3 aasta järel. Viigipuud saab paljundada poolpuitunud okstest või rohtsetest võrsetest pistikutega.
Viigipuid on igale maitsele – kel toas vähem ruumi, saab valida väiksemate lehtedege Bambino versiooni. Puud on nii tüve kui põõsavormis.
Oluline teada: taim võib põhjustada allergiat! 

Foto: Viigipuu näeb kodus uhke välja. (Mike Marquez, Unsplash)

Kilp-piilea (Pilea peperomioides)
Väga dekoratiivne kilp-piilea kasvab troopilistel ja subtroopilistel aladel üle maailma. Inglise keelne nimetus on Chinese Moneyplant.
Hooldamine. Piileadele meeldib valge kuni poolvarjuline kasvukoht, hästi sobib põhja-, ida- või läänesuunda avanev aknalaud. Vaid ere ja kõrvetav kevad-suvine päike pole piileade jaoks. Kuigi piilead taluvad ka varjulist kasvukohta, pole toa tagumised ja hämarad sopid just parimad kasvukohad – seal venivad taimed välja, muutuvad nõrgaks ja heledaks. Piilead armastavad kõrgemat õhuniiskust, kuid saavad kenasti hakkama ka tavalises, keskküttega ruumis. Kui piserdada, siis teha seda pehme ja toasooja veega.
Kui taime iga-aastaselt uude, toitaineterikkasse ja vett hästi läbilaskvasse lillemulda istutada, pole väetamine vajalik. Istutuspott vali pigem väheldane ja madal, kuna piilea juurdekasv on väike ja pindmine. Piileaid on lihtne paljundada või uuendada ladvapistikuist, aga nad ajavad ka võrseid, mida ümberistutamisel saab eraldada. Pistikud juurduvad hästi nii kerges, liivaseguses mullas kui klaasis vees. Kompaktsema taimekogumiku saamiseks võib ühte potti istutada mitu taime. Piilea moodustab ilusaid ja õrnu valgeid õiekobaraid.

Kilp-piilea on tõeline trenditaim Foto: Squarely, Unsplash

Tillandsia
Viimastel aastatel väga populaarsed õhulilled ehk tillandsiad on oma graatsilise välimuse ja vähese nõudlikkuse tõttu teretulnud igaühe koju. Õhulilled, nagu ka nimi ütleb, saavad oma toitained õhust, nad ei vaja kasvamiseks mulda. Õhulillede värvus varieerub valkjast hallist kuni erksa roheliseni ning eriti kenad on roosad variandid. Mida hallikam taim seda enam talub ta päikesevalgust ja seda vähem vajab ta ka niiskust. Mida rohelisem taim seda vähem talub ta otsest päikesevalgust ning samuti vajab ta ka veidi enam piserdamist/niisutamist.
Hooldamine. Piserda õhulilli paar korda nädalas toasooja veega, kõige parem on vihma- või lumesulamise vesi. Iga paari nädala tagant võta lill terraariumist või pesast välja ja leota teda umbes 1 tund. Peale leotamist lase lillel alati ära kuivada, et liigne niiskus ei tekitaks lehtedes mädanikku.
Tillandsiad on õitsevad taimed. Õis kestab mitmeid kuid enne kui ta tuhmub ja närbub. Õie ära õitsedes näpista see küljest, sama võid teha kuivanud lehtedega. Kui sinu õhulillel tekivad nn pojad, siis võid need lasta kenasti üheks suureks puhmaks kasvada.

Tillandsia ei vaja suur hoolt. Foto: Christty, Pixabay