Head infot jagab septsialist. Foto: Foto: Pixabay.com
Nipid
17. august 2018, 14:14

SPETSIALIST VASTAB: kas puid tohib ise langetada?

Nii mõnelgi juhul võib tunduda, et mis see puu maha võtmine siis ära ei ole. Tegelikult ei tohi kõiki puid ise puutuda ja teatud juhul on see ohtlikki. Sellest räägib arborist Hellar Nirk, Mootorsaetööd OÜ-st.

Enne, kui otsustad puu langetada

·      Uuri puu seisundit. Puu maha võtmisele tasub mõelda siis, kui puul on näha mädanikukoldeid, seenhaigust ja suuri kuivanud oksi. Samuti tuleks puu langetamist kaaluda, kui puul on risti praod. Viimane on eriti ohtlik.

·      Kas puu on kaasomandis. Kui sinu kinnistu on kaasomandis, pead saama nii puude raieks kui ka oksade lõikamiseks kirjaliku nõusoleku kõigilt kaasomandis olevatelt inimestelt. Ühistu territooriumil kasvava puu eemaldamine tuleb kokku leppida ühistu üldkoosolekul.

·      Võib-olla vajad luba? Suurte ja ohtlike puude langetamiseks vajad Keskkonnaametist raie- või hoolduslõikusluba! Loa saamiseks kulub tavaliselt 30 päeva ja see on tasuta.

·      Küsi nõu spetsialistilt. Arboristid, dendroloogid ja metsamehed oskavad põhjalikult puu seisundit hinnata.

·      Elujõuline puu. Kui elujõuline puu jääb ette projektijärgsetele ehitustöödele ja sul on vaja puu eemaldada, siis pead selle asendama mitme uue puuga. Selleks on vaja sõlmita asendusistutuse leping.

Hea teada!

·      Võid puu ise langetada, kui tegu on viljapuuga, mis on noor või mille rinnasläbimõõt on alla 8 cm, st et 1,3 m kõrguselt mõõdetuna on tüveläbimõõt alla 8 cm.Seda tehes veendu, et sul on selleks korralikud tööriistad ja kaitsevahendid. Võimalusel läbi enne kursused ja omanda teadmised, kuidas puud õigesti langetada.

·      Sa ei tohi ise puud langetada, kui puu rinnasläbimõõt on üle 8 cm ja tüve läbimõõt maa lähedalt mõõtes rohkem kui 13 cm. Ka kuivanud puid ei tohi ise maha võtta.

·      Head infot puude langetamise lubade kohta saad kohaliku omavalitsuse haljastus- või heakorraeeskirjadest.

·      Kui teed regulaarselt puudele hoolduslõikust, siis avastad mure puuga juba varakult ja saad selle lahendada, ilma et peaksid puu maha võtma.