Sobib magamistuppa: havisabal on unikaalne võime siduda öösiti süsinikdioksiidi ja eraldada hapnikku.Foto: Vida Press
Hea nõu
16. jaanuar 2020, 07:00

UURINGUD KINNITAVAD: need kolm tuntud toataime suudavad õhku puhastada! (6)

NASA uuringud kinnitavad, et paljudel taimedel on võime siduda õhus kahjulikke ühendeid ja vabastada seeläbi inimesele nii vajaliku hapniku.

Siin on kolm tuntud taime, millel on selline toime. 

Harilik luuderohi (Hedera helix) on ideaalne potitaim, sest selle invasiivne iseloom võimaldab sel lihtsalt paljuneda. Uuring leidis selle taime eriti kasuliku olevat õhus leiduvate jääkaineosakeste elimineerimisel. Samuti sobib see kodudesse, kus elab suitsetajaid. Taime võime imeda õhust kantserogeenseid aineid aitab puhastada väikseid alasid teisesest suitsuvinest. Luuderohi on kasvutingimuste suhtes vähenõudlik ega vaja palju hoolt.

Foto: Pixabay

Bambuspalm (Chamaedorea elegans) sobib hästi väiksemasse, ilma otsese valguseta ruumi. NASA uuringu kohaselt on see üks parimaid valikuid, filtreerimaks õhust benseeni ja triklooretüleeni, samuti on see hea õhuniisutaja. See palm on pisut väiksem kui tema suguvennad, teda on lihtne kasvada ka varjulisemates kohtades. Palm vabastab õhku tubli hulga niiskust ja on arvestatavalt vastupidav putukkahjurite rünnakule.

Foto: Vida Press

Havisaba (Sansevieria trifasciata) on unikaalse võimega, sidudes öösiti süsinikdioksiidi ja eraldades hapnikku. Paljud inimesed kasvatavadki seda kas magamistoas või vaibaga eluruumis. Kergesti hooldatava havisaba abiga saab ennetada mööblist ja vaipadest eraldunud formaldehüüdide kogunemist toaõhus.

Foto: Ilmar Saabas

Pikemalt saab õhku puhastavatest taimedest lugeda portaalist Kodus.ee