Ära unusta olulisi aiatöid ära!Foto: Foto: Pixabay.com
Kodu ja Aed
27. august 2018, 11:12

Augustilõpu aiatööd

Nüüd on hea aeg pöörata tähelepanu püsilillede paljundamisele, viljapuudele ja murule. Samuti ootavad sibullilled istutamist.

·     Raja uus muru.Kuna sügise lähenedes suureneb õhuniiskus ja sajab rohkem, saabub ka sobiv aeg uue muru rajamiseks. Sügisel rajatud murus on tavaliselt vähem umbrohtu kui kevadises.

·     Paranda ja õhuta juba olemasolevat muru.Tee seda siis, kui muld on niiske. Võid kasutada spetsiaalset tööriista, kuid piisab ka aiahargist. Suru hark iga 15-20 cm tagant sügavasse maasse ja liiguta seda edasi-tagasi nii, et tekiksid augud. Need puista üle liiva-komposti seguga ja rehitse see murusse.

·     Anna sügisväetist ilupuudele ja -põõsastele ning püsililledele.See parandab taimede talvekindlust ja soodustab õiepungade moodustumist. Kui pinnas on kuiv kasta seda põhjalikult enne väetise laialipuistamist. Kui muru juba väetad siis pole seal kasvavaid puid ja põõsaid vaja eraldi väetada.

·     Kui soovid püsililli seemnetega paljundada,jäta mõni õievars lõikamata ja lase seemnetel küpseda. Valminud seemnekodadega õievarred pista otsapidi paberkotti ja raputa seemned välja. Varusta kotid nimesildi ja kuupäevaga, et teaksid hiljem, millega tegu ja millal need korjati.

·     Istuta ümber ja jaga kevadel õitsevaid püsililli,raja uus püsilillepeenar.

·     Eemalda viljapuudelt puuviljamädanikuga nakatunud viljad ja hävita need.

·     Algab sibullillede istutamise aeg.Alustada võib krookuste ja püvililledega. Kuu lõpus võid maha panna hüatsindisibulad. Istuta lillesibulad nii sügavale, et selle peale mahuks veel kaks sibulat.