Miks pisarad on olulised?Foto: Foto: Pixabay.com
Nipid
29. august 2018, 12:16

ARST VASTAB: miks on pisarad olulised?

"Pisar ei ole lihtsalt vesi, vaid väga oluline osa, et silmad oleksid terved," ütleb Kreutzwaldi Silmakeskuse silmaarst Merike Meren. Uurisime temalt lähemalt, mis siis pisar õigupoolest on ja kas liialt vesised silmad võivad olla märk probleemist.

Pisarad on silma tervisele olulised

Kuiv silm annab endast märku punetuse, valguskartuse, purutunde, nägemise kõikumise ja kergesti tekkiva silmapõletikuga. Pisar ei ole lihtsalt vesi, vaid moodustab silma pinda katva kile, millel on kolm kihti.

- Lauservas olevad näärmed toodavad rasu, mis paneb aluse lipiidkihile. See kiht kaitseb pisarate kiire aurumise eest.

- Silma ülemises välisnurgas lau all olev pisaranääre toodab sooli sisaldavat veekihti, mis annab silmale vajaliku niiskuse.

- Silma pinnal asuvad karikrakud toodavad valke - mutsiine, mis moodustavad limakihi. See kiht „kleebib“ veekihi silma pinnale ja kaitseb silma pindmisi rakke.

Miks tekib kuiv silm?

Kui mõni nendest kihtidest on vähenenud või koostis muutunud, tekibki kuiv silm. Kuna organism soovib  taastada normaalset olukorda, suurendatakse pisarate produktsiooni. Kiirelt toodetud pisar ei ole piisavalt hea koostisega ja voolab üle lauserva silmast välja, jättes inimesele petliku mulje, et ta silmad on väga vesised, mitte kuivad. Kuiv silm on vastuvõtlik põletikutekitajatele. Bakterid, viirused ja seened saavad kergesti sel juhul silmas tegutseda. Kuivuse kahjustaval toimel vabanevad silma pinda katvatest rakkudest põletikku soodustavad ained ja nii tekibki kergesti punetav, vesine ja rähmane silm.