Head nipid koristamiseks!Foto: Foto: erakogu
Tee ise
30. august 2018, 10:04

BLOGI | Riidekapp korda!

Kas teadsin, et korrastamisel ja koristamisel on suur vahe? Blogi Meieeluilu jagab oma kogemusi, kuidas kodu KonMari meetodil süsteemselt korda teha.

Korrastamisel ja koristamisel on suur vahe! 

Korrastamine on asjade sorteerimine, äraviskamine ja omale kohale panek. Koristamine on aga tolmu pühkimine, põrandate pesu ja ripakil olevate asjade tagasipanek. Korrastama peaks inimene enda elamist põhjalikult ja 1 kord aastas. Kõige parem kui vaid korra elus ja sedasi ka edaspidi elama hakkama.

Asukoha järgi korrastamine on saatuslik viga!

Inimesed paigutavad tihti ühte tüüpi asju eri kohtadesse ja eri kohti korrastades me ei märka, et teeme sama tööd mitmes kohas aina uuesti ja uuesti ja satume nõiaringi. Tuleb korrastada kategooriate järgi! Selle asemel, et ühel päeval ette võtta vannitoa korrastamine, võtke ette näiteks vaid meigi- ja nahatoodete kategooria, järgmine kord raamatud jne. Üks suur põhjus, miks meil ei õnnestu kodu lõplikult korda seada, on see, et meil on liiga palju asju. Kui aga kogute kõik meigi- ja nahatooted näiteks põrandale, saate ülevaate, kui palju teil neid on. 

Kas see asi pakub mulle rõõmu?

Korrastamine algab äravirkamisest ja alles seejärel tuleb need tagasi paigutada ja organiseerida. Olge korrastamisel resoluutne ja hinnake asjade allesjätmist küsimusega “Kas see pakub mulle rõõmu?”, mitte et kas ma loen veel kunagi seda raamatut või kannan seda kleiti. Täpsema ja põhjalikuma info saamiseks selle korrastusmeetodi kohta soovitangi lugeda Marie Kondo raamatut "Jaapani korrastuskunst".

Kuidas korrastada garderoobi?

1.Kogu kokku kõik riided. Ka mustapesukastist ja pesurestilt, samuti hoiule pandud hooajariided.

2. Pane need voodile või maha kategooriate kaupa– särgid, jakid, kleidid, pesu jne. Ka riidepuude pealt võtta kõik asjad ära. 

3. Hakka ükshaaval sorteerima. Võta kätte ja esita küsimus “Kas see pakub mulle rõõmu?”. Mis rõõmu ei paku, need eraldi hunnikusse. Pane eraldi ka need, mis hiljem tuleb ära visata või maha müüa.

4. Voldi ja pane tagasi. Kui selline sorteerimine ja äraviskamine on tehtud, alles siis tuleb hakata allesolevaid asju tagasi panema. Rõivad tuleks voltida kokku õigesti – lapikult ja püstiselt sahtlisse või karpidesse. Sokkide hoiustamine käib nii nagu pluuside puhul – kokkuvoltimine mitte teineteise sisse palliks toppimine.

5. Jaga kategooriatesse. Riidepuule paigutatud asjad tuleb tagasi kappi või garderoobi pannes samuti kategooriatesse jagada ja nii, et suuremad asjad näiteks joped ja pusad oleksid vasakul pool ning kergemad ja väiksemad asjad nagu pluusid paremal pool. Nii jooksevad riided vasakult paremale alt üles tõusvas suunas. Samuti tuleb kõik hooajarõivad riputada ja panna samasse kappi/garderoobi.

6. Ära hoiusta liigset. Ära hoia alles katkiseid ja plekilisi asju mõeldes, et ma saan neid kodus kanda. Aia- ja remonditöödeks piisab ühest komplektist. Pigem kanna ka kodus rõõmupakkuvaid riideid!

Vaata pikemat postitust koos videoga SIIT