Hoidistajale! Kas hoidiste sisse tohib jätta puuviljakivid?
Kui sa teed kirssidest hoidist:
· Võid jätta kivid kirsside sisse, kui tarvitad need hoidised kindlasti ühe aasta jooksul ära.
· Ära jäta kivisid kirsside sisse, kui plaanid neid pikemalt säilitada. Kirsikivides sisaldub amügdaliin, mis võib esile kutsuda mürgituse, kui see organismis laguneb ja muutub sinihappeks.
Kui sa teed ploomidest hoidist:
· Ära jäta ploomikive ploomide sisse. Ploomikivi sees olev seeme sisaldab amügdaliini veelgi suuremas koguses. Seetõttu ei soovitata neid süüa ei toorest peast ega jätta ka hoidistesse.
Kui sa teed õuntest hoidist:
· Võid jätta õunaseemned alles, kui sulle meeldivad muidu ka õunaseemned. Küll aga tea, et õunaseemned sisaldavad joodi, aga ka väikeses koguses sinihapet, seega ei tasu seemnete söömisega liiale minna.
Hea teada!
Erinevate luuviljaliste kuivatamisel on hea jätta kivid nende sisse. Nii jääb nendesse rohkem mahla alles. Kivid tuleks eemaldada alles poolkuivanud viljadest, kui mahlakadu enam ei teki.