Kas aknad lasevad tuult läbi?Foto: Pexels, Pixabau
Nipid
17. oktoober 2018, 20:38

Külm õhk liigutab kardinaid? Tee aknad korda!

Külma läbi laskvad aknad teevad meele mõruks, sest tuba on külm ja küttearved suured. Tegelikult saab nii mõndagi teha, et tuul jääks õue ja kodus oleks soe. Häid nippe soovitab ehitusekspert Paul Leier.

Lahendusi puitakende soojustamiseks

  • Kasuta tihendeid. Puitakende puhul tuleks välistada teipimine ning eelistada tihendeid. Oma konstruktsioonilt koosneb puitaken sisemisest ja välimisest aknast. Kondensatsioonivee vältimiseks peab nende vahel õhk liikuma. Seega tuleks eelistada akende soojustamiseks tihendeid ja paigaldada need sisemistele akendele. Silikoonida ja teipida puitaknaid ei tohiks, sest see sulgeb aknad õhukindlalt ja kahe akna vahele hakkab pievalt niiskust kogunema. See aga kahjustab puitaknaid
  • Kittimine. Puitakende sooja hoidmise parandamiseks sobib ka kittimine. Seda tuleks teha, siis kui väljas on püsivad soojakraadid, sest kitt kuivab kaua. Kitt tuleks peale kuivamist katta värvikihiga, et vältida kiti pragunemist ja lagunemist.
  • Elastne liimimass. Akende äärde, puidu ja klaasi liitekohta võib lasta ka liimimassi näiteks Kiilto Kiiltofix Masa liimi ja tihendusmassi. Seda elastset ja puitpinnaga hästi nakkuvat liimimassi on eri toonides ja müüakse silikooniga sarnases tuubis. Vajadusel võib seda ülegi värvida. Liim ja tihendusmass vajavad samuti kuivamiseks plusskraade. Kindlasti tuleb toote kasutamisel lugeda kasutusjuhendeid, et sa kogemata aknaid ei kahjustaks.

Plastikaknal otsi üles külmalekkekoht

  • Kulunud tihendid. Rohkem kui kümme aastat vanadel plastikakendel on sage probleem, et tihendid on selleks ajaks juba kulunud ning need on vaja väljavahetada. Selleks sobib mitte väga paks, näiteks 3-5 mm tihend, mis tuleb tihedalt akna külge teipida.
  • Akende äärest tulev tuul annab märku, et viga on tehtud akna paigaldamisel. Kui tellida ued aknad, peab kindlasti jälgima, et töö tehakse korralikult. Usaldusväärsemad aknapaigaldajad on pigem suuremad ettevõtted, kel on pikaaegne paigalduskogemus ning kes saaksid ka kahe aastase garantiiperioodi ajal vajaduse korral parandustöid teha.
Kas aknad lasevad tuult läbi? Foto: Pexels, Pixabau