Korktahvlid aitavad kõigel olulisem silma ees püsida.Foto: Kelly Sikkema/Unsplash
Tee ise
25. august 2020, 06:07

Valmistu kooliks! 5 vajalikku abilist uueks õppeaastaks

Kes kunagi koolis käinud ja kooli läinud, teab hästi, mis tunne on joonida uusi vihikuid ning teritada ja seada pinalisse ritta värvipliiatseid. Korra loomine ja ettevalmistumine on vajalik ka toas ning mõtetes. Nii võtagi appi korktahvlid, et oluline silme ees püsiks.

A on tähtsaim teiste seas

Kel liikuva aabitsaga tähed selgeks õpitud, võib veidi suurematega mängida seinal. Selle jaoks lõika korgist välja tähed. Eriti hea, kui samu tähti on rohkem, et saaksid neid ümber paigutades moodustada erinevaid sõnu – nii ei muutu mäng üksluiseks.

Kui liikuva aabitsaga tähed selgeks õpitud, võib veidi suurematega mängida. Foto: Laura Liinat

Eksimatud mõtted

Maakaart on klassikaline nähtus geograafiaklassi seinal, aga kulub marjaks ära ka koduse kirjutuslaua taga. Pidevalt silme ees rippudes saavad selgeks kõik maismaa ja mere ühenduskumerused ning märkmedki leiavad kindla koha.

Tee endalegi Eesti kujuga tahvel:
1. Joonista paberile või prindi arvutist välja Eesti kaart.
2. Lõika kaart paberist välja mööda maismaa ja saarte piire.
3. Joonista samad kontuurid korgile ja lõika välja.
4. Kinnita kaart seinale kahepoolse teibi või tahvlinätsuga.

Ka nii võib!
Eesti riigi kujulise tahvli külge on põnev kinnitada ka mälestusfotosid külastatud kohtadest.

Maakaart on klassikaline nähtus geograafiaklassi seinal, aga kulub marjaks ära ka koduse kirjutuslaua taga. Foto: Laura Liinat

Värvidega tähelepanu keskmesse

Kooliaastad ei anna meile üksnes uusi teadmisi, nt palju on 4 × 4, vaid õpetavad ka eristama olulist vähem olulisest. Ilmselt pole seetõttu raamatus tsitaatide allajoonimine või konspektide erksaks võõbatud kohad kellelegi võõrad. Samamoodi võid teha ka korktahvlitega ja värvida need erinevalt sektorite kaupa – nii on selgemast selgem, millised märkmed vajavad erilist tähelepanu.

Värvi tahvlit nii:
1. Markeeri maalriteibiga alade servad, mida tahad värvida.
2. Võõpa akrüülvärvidega soovitud kohad üle. Vaata, et sa ei kasutaks liiga paksu värvikihti!
3. Eemalda teibid ja lase kuivada.

Abiks õppijale!
Süsteemselt seinale kinnitatud märkmed aitavad õppida ka lähenevaks kontrolltööks!

Korktahvli võib värvida erinevalt sektorite kaupa – nii on selgemast selgem, millised märkmed vajavad erilist tähelepanu. Foto: Laura Liinat

Nutikas taaskasutus

Peale klassiruumis omandatud teadmiste annavad kooliaastad ka tarkuse, kuidas elus hakkama saada. Nii on iga tudeng leiutanud vähemalt seitse hõrgutavat toitu, mida teha kiirnuudlitest. Samasugust nutikust läheb elus nii mõnigi kord veel vaja. Seetõttu ole leidlik ka siis, kui sul pole korktahvlit käepärast – sind aitavad hädast välja korgist kuumaalused ja üksteisega liidetud veinipudelikorgid!

Tükk tüki haaval

Ehk mäletab nii mõnigi omaaegset ütlust, et meistrid ei sünni taevast, vaid hoolest ja vaevast! Niisamuti kui iga koolilapse teadmised saavad üheks tervikuks alles kõikide kooliaastate lõpuks, ei võta ka muud teosed soovitud kuju üleöö. Et seda tõsiasja meeles pidada, lõika korgist välja palju ühesuguseid tükke, mida aja jooksul nauditavasse mustrisse laduda.

Lõika korgist välja palju ühesuguseid tükke, mida aja jooksul nauditavasse mustrisse laduda. Foto: Laura Liinat
Ehk pole juhuslik, et korktahvleid tehakse korgitamme koorest? Tamm on ju teadagi tarkusepuu! Foto: Laura Liinat

Põnev fakt!
Ehk pole juhuslik, et korktahvleid tehakse korgitamme koorest? Tamm on ju teadagi tarkusepuu!