Liina Randpere trenniga alustamise nipidFoto: Laura Strandberg
Nipid
3. september 2018, 15:50

Plaanid trenniga alustada? Soovitusi jagab Liina Randpere

Alati särav saatejuht ja treener Liina Randpere teab, et treeninguga alustamine on paljudele raske. "Tihti kardetakse spordiklubisse minna, sest tundub nagu oleksid kõik ilusti riides ja toonuses. Tegelikult pole see üldse nii! Seal käivad täiesti tavalised inimesed," julgustab Liina.

Aastaid saatejuhtimise kõrvalt treenerina tegutsenud Liina Randpere soovitab esmalt järgi mõelda, milline treenimisviis sulle kõige paremini sobib - kas plaanid minna spordiklubisse või teha seda kodus. Viimane ei sobi kindlasti neile, kellel on raske ennast motiveeriva, kuid Liinal on häid nõuandeid ka selleks.

Lähed spordiklubisse

  • Vali klubi, mis jääb töökoha lähedusse. Nii saad trenni minna kohe enne tööd või peale seda. Treeningtunni võib planeerida ka lõuna ajaks ning hiljem töö juures kaasa võetud lõunat süüa. "Tihti on kodu lõks, kust pärast tööd on väga raske välja saada. Seal hakkab kohe silma korralagedus, mida peaks koristama või perele tuleb hakata õhtusööki valmistama," teab Liina.
  • Broneeri kohtumine personaaltreeneriga. See on hea viis, kuidas ennast motiveerida trennis käima, sest võõra inimese ees on piinlik jätta tulemata. Samas saad nii ka tõhusamalt treenida kui panete koos paika eesmärgid ning treeningkava. "Kindlasti ei pea sa olema rikas, et seda endale lubada. Paljudes klubides on liitudes võimalik saada tasuta personaaltreeneri konsultatsioon. Kui keegi on sinuga koos juba harjutused läbi teinud, siis ei saa sa hiljem tuua vabanduseks, et ei oska või ei saa hakkama," soovitab treener.
  • Proovi erinevaid rühmatreeninguid. Kui oled alles värskelt spordiklubiga liitunud, siis proovi erinevaid rühmatrenne. Keeruline nimi ei pruugi selget pilti anda, millega on täpselt tegemist. Samuti saad nii katsetada erinevate treenerite tunde, et leida endale sobiv. "Kui oled tunnis esimest korda, siis ütle seda ka treenerile. Sellisel juhul saab ta sul silma peal hoida ja hiljem vajadusel nõua anda," sõnab Liina.

Teed ise trenni

Liina leiab, et ise treenides võib olla raske ennast distsiplineerida, kuid ka siin on omad nipid.

  • Kutsu sõber sportima. Leppige kokku kindlad päevad ja ajad, millal plaanite trenni teha. Tihti võib olla nii, et kui ise ei viitsiksi trenni teha, siis teise ind sütitab. "Kui kodus diivanil võib ilm tunduda nukralt vihmane, siis õigetes riietes õues ei olegi see enam nii hull. Lõpuks annab liikumine ja värske õhk palju rohkem energiat kui lihtsalt lesimine," on Liina kindel.
  • Leia trennikaaslane sotsiaalmeediast. Facebookis on mitmeid piirkondlikke gruppe, kust leida endale mõni trennikaaslane. "Nii on võimalik saada endale juurde mõni uus sõber. Päris võõrale inimesele on ka raske treeningkord ära öelda," arvab naine.
  • Youtube ja televõimlemine. Häid treeningprogramme leiab nii internetist kui mõnelt telekanalilt. Teinekord on raske olla tubli ja regulaarselt treenida, selleks pane kohe alguses paika, mis päevadel ja kellaaegadel seda saaksid teha - nii tekib harjumus.

Ajapuudus pole vabandus!

Alati ei pea treeninguks planeerima tundi või kahte. Head kehalist toonust annavad näiteks kätekõverdused ja lõuatõmbed, mida saad teha just siis kui sulle sobib. Nutikas on jaotada harjutused terve päeva peale.

  • Kätekõverdusteks pole vaja midagi muud kui vaid sobivat kohta. Harjutuse tegemist võid alustada põlvedel toengust ja treenituse kasvades teha sirgetel jalgadel. Võta endale eesmärk, mitu kätekõverdust plaanid päeva jooksul teha. Alusta näiteks 50, mis jaga kümne kaupa terve päeva peale ära. Pane paika kindel päevaplaan, millal harjutusi teha - enne hambapesu, enne lõunat jne. Kirjuta tehtud harjutuste arv üles ka kalendrisse, sest siis on sul edusammud pidevalt silme ees.
  • Lõuatõmbed annavad hea kehalise toonuse. Paigalda kodus ukseavasse kang ja hakka pihta! Kui esimesel korral ei jaksa ühtegi teha, siis võta abiks pink. Tee sellelt abistav tõuge ning hoia ennast üleval nii kaua kui suudad. Treeni iga päev ning võta peale esimest nädalat pink ära. Märgates et jõuad iga päevaga rohkem tekitab eduelamuse, mis annab energiat. 
Liina Randpere trenniga alustamise nipid Foto: Laura Strandberg