BLOGI | Martsipanine ploomi-õunakook
Nii kuu aega tagasi helistas ema mulle ja ütles tõsise häälega, et üks hull asi on tulemas. Alarm hakkas kohe peas tööle ja juba kujutasin endale nii mõndagi musta stsenaariumi ette. Tuli välja, et see "hull" asi on Tartumaal asuvas maakodus eesootav ploomiuputus. Hullust asjast sai murdosa sekundiga päeva parim uudis ning juba paar nädalat olen mööda internetti erinevaid ploomiretsepte inspiratsiooniks taga ajanud.
Gluteenivaba koogipõhi:
100 g maisijahu
80 g riisijahu
40 g suhkrut
soola
70 g võid
1 suur muna
Täidis:
2-3 koogiõuna ja kümmekond ploomi
300 g vaniljekohupiimapastat
200 g kreeka jogurtit
1 muna
100 g martsipani (vähemalt 60% mandlisisaldusega)
väike peotäis jämedalt hakitud mandleid
Tee nii:
1. Valmista esmalt koogipõhi. Mõõda kuivained ja võitükid kaussi ning mudi suureteraliseks puruks.
2. Lisa muna ning sega ühtlaseks. Suure munaga peaks vedelikku kuivainete koguse jaoks täpselt piisama. Kui tainas tundub kuiv, lisa 1 sl vett ning mätsi tainas kokku.
3. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 26cm laiusesse lahtikäiva koogivormi põhja, torgi kahvliga auguliseks ning lase külmkapis seista, kuni täidiseained ette valmistad.
4. Puhasta ja tükelda õunad-ploomid.
5. Sega omavahel kohupiimapasta, kreeka jogurt ja muna. Kui kasutad maitsestamata kohupiimapastat, võid lisada veidi suhkrut ja vaniljet, kuid ei pea - saad veidi vähemmagusa koogi. Martsipan ise annab korralikult magusust juurde, ning eriti kui kasutad Kalevi martsipani, kus mandleid ainult 20-25% tuuri, ei ole suhkrut kohupiimale vaja lisada.
6. Vala kohupiimasegu koogipõhjale, kata õunte-ploomide ja martsipanitükkidega. Peale puista hakitud mandleid.
7. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni küps. Lase enne serveerimist jahtuda. Parteisid on erinevaid, kellele maitsevad kohupiimakoogid just ahjusoojalt, kellele jahtunult. Mulle endale maitses kook enim järgmisel päeval.