Martsipanine ploomi-õunakookFoto: jazzinokitchen
Tee ise
5. september 2018, 15:37

BLOGI | Martsipanine ploomi-õunakook

Kaunis suvi on tasuks jätnud lookas viljapuud ja juurviljaaiad. Blogi jazzinokitchen jagab koogiretsepti, kus ära kasutada koduaia ploomid ja õunad.

Nii kuu aega tagasi helistas ema mulle ja ütles tõsise häälega, et üks hull asi on tulemas. Alarm hakkas kohe peas tööle ja juba kujutasin endale nii mõndagi musta stsenaariumi ette. Tuli välja, et see "hull" asi on Tartumaal asuvas maakodus eesootav ploomiuputus. Hullust asjast sai murdosa sekundiga päeva parim uudis ning juba paar nädalat olen mööda internetti erinevaid ploomiretsepte inspiratsiooniks taga ajanud. 

Gluteenivaba koogipõhi:

100 g maisijahu

80 g riisijahu

40 g suhkrut

soola

70 g võid

1 suur muna

Täidis:

2-3 koogiõuna ja kümmekond ploomi

300 g vaniljekohupiimapastat

200 g kreeka jogurtit

1 muna

100 g martsipani (vähemalt 60% mandlisisaldusega)

väike peotäis jämedalt hakitud mandleid

Tee nii:

1. Valmista esmalt koogipõhi. Mõõda kuivained ja võitükid kaussi ning mudi suureteraliseks puruks.

2. Lisa muna ning sega ühtlaseks. Suure munaga peaks vedelikku kuivainete koguse jaoks täpselt piisama. Kui tainas tundub kuiv, lisa 1 sl vett ning mätsi tainas kokku.

3. Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 26cm laiusesse lahtikäiva koogivormi põhja, torgi kahvliga auguliseks ning lase külmkapis seista, kuni täidiseained ette valmistad. 

4. Puhasta ja tükelda õunad-ploomid.

5. Sega omavahel kohupiimapasta, kreeka jogurt ja muna. Kui kasutad maitsestamata kohupiimapastat, võid lisada veidi suhkrut ja vaniljet, kuid ei pea - saad veidi vähemmagusa koogi. Martsipan ise annab korralikult magusust juurde, ning eriti kui kasutad Kalevi martsipani, kus mandleid ainult 20-25% tuuri, ei ole suhkrut kohupiimale vaja lisada.

6. Vala kohupiimasegu koogipõhjale, kata õunte-ploomide ja martsipanitükkidega. Peale puista hakitud mandleid. 

7. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni küps. Lase enne serveerimist jahtuda. Parteisid on erinevaid, kellele maitsevad kohupiimakoogid just ahjusoojalt, kellele jahtunult. Mulle endale maitses kook enim järgmisel päeval. 

Martsipanine ploomi-õunakook Foto: jazzinokitchen