Särav esmamulje tagab sujuva sisseelamise, head suhted kolleegidega ning karjäärivõimalused. Foto: Christina Morillo / Pexels
Nipid
5. november 2019, 07:00

Kuidas uues firmas sujuvalt sisse elada? 20 soovitust esimeseks tööpäevaks (3)

Väljend „See on su ülejäänud elu esimene päev“ ei pruugi esimese tööpäeva puhul enam kehtida. Vähe on neid, kes elu lõpuni samas firmas püsivad. Kuid ikkagi tasub uuele ametipostile asudes selleks hoolikalt valmistuda. Särav esmamulje tagab sujuva sisseelamise, head suhted kolleegidega ning karjäärivõimalused. 

1. Esmalt võta aeg maha

Kui sul just näljasurm silme ees ei terenda, võta pärast eelmiselt töökohalt lahkumist vähemalt nädalaks aeg maha. See aitab sul ümber häälestuda, õpetab ametisse asujaile nippe pakkuv veebikülg moneycrashers.com. Kui uus firma ei otsinud just sellist isikut, kes kohe järgmisel päeval tööd alustaks, lubavad nad sul ilmselt mõnda aega hinge tõmmata. Võta see juba töövestlusel jutuks: kohe, kui olete palgateemaga ühele poole saanud.  

2. Uuri uue koha ja kolleegide tausta

Kui firma on andnud sulle tutvumiseks materjale (näiteks sinu tulevase rolli, aga ka õiguste ja kohustuste kohta), süvene neisse. Peale selle uuri uue töökoha veebilehte, et tulevastest kolleegidest rohkem teada saada. Tee endale selgeks firma ülesehitus, peamised võtmeisikud, aga ka võimalikud lähemad kolleegid. Võta appi sotsiaalmeedia, et viimaste huvidest ja trumpidest aimu saada. Esimene mulje on määrav, nii et kohtumiseks uute kolleegidega tasub kindlasti valmistuda. Sotsiaalmeedia aitab ka ühist kõneainet leida ja võõras seltskonnas kergesti tekkivat ebamugavustunnet ennetada. 

3. Tea, kellega kohtuda

Ära jää lootma uue ülemuse või personalijuhi peale, et ta sind vajalike inimestega kokku viiks. Sinu karjäär pole nende südameasi. Uuri välja, kellest võivad saada su liitlased ning mida nad sinult vajavad – mis võiksid olla su kolleegide mured ja ootused. Mõtle juba ette, kuidas end uutele kolleegidele tutvustada. Kanna hoolt selle eest, et paari esimese nädala jooksul kohtuksid kõigi oluliste isikutega. 

4. Visualiseeri edu

Spetsialistid kinnitavad: ainuüksi see, kui sa edukat esimest tööpäeva endale vaimusilmas ette kujutad, aitab selle kordaminekule kaasa. Valmistu oma eduks, sisenda seda endale ning mine siis kohale ja tee see tõeks. 

Spetsialistid kinnitavad: ainuüksi see, kui sa edukat esimest tööpäeva endale vaimusilmas ette kujutad, aitab selle kordaminekule kaasa. Foto: Pixabay / Pexels

5. Pane kott aegsasti kokku 

Uuel töökohal alustamine sarnaneb reisileminekuga: eelmisel õhtul tasub kott valmis pakkida. Võta kaasa pastakas ja märkmik. Kui vaja, siis kindlasti ka prillid. Kui oled töömees, võid vajada ka tööriistu.  

6. Mõtle välja enesetutvustus

Ilmselt tuleb sul lähinädalail koridorides ja liftis end korduvalt tutvustada nii kolleegidele kui ka tähtsatele ninadele. Sõltuvalt sihtgrupist mõtle välja paar stsenaariumi ja kanna hoolt, et sa jätaksid hea mulje ilma end ülemäära kiitmata. 

7. Vaata, kuidas päev kujuneb 

Arvesta, et mingit tüüpilist esimest tööpäeva pole olemas. Selge, et sind ootab ees rida kohtumisi. Ilmselt tutvustatakse sulle ka firma töökultuuri ja paremal juhul ka kohalikke kombeid. Neile projektidele, milleks sind tegelikult palgati, ei pruugi sa veel nädalaid keskenduda. Seda enam on sul võimalusi õppida tundma kontori ja kolleegide päevarütmi.

8. Riietu korrektselt 

Esmamulje otsustab kõik. Seetõttu riietu nii, nagu eduks vajalik. Kui firma rõivastusstiil on casual, ei tähenda see plätusid. Seetõttu eelista esimesel tööpäeva pigem smart casual stiili. Kui oled liiga peenelt riides, võid alati järgmisel päeval lihtsamaid riideid kanda. 

9. Sisenda endale rahu

Uus töökoht ajab ärevusse, aga see on täiesti loomulik. Istu enne kodunt lahkumist mõni minut vaikselt ja mõtle sellele, mis ees seisab. Siis hinga sügavalt sisse-välja ning püüa muremõtetest vabaneda või kujutle end oma lemmikpaika. 

10. Usu: sind vajatakse

Kui ärevus ei taha vaibuda, tuleta endale meelde, et uus ülemus palkas sind ainult sellepärast, et ta vajab sind. Aga ära seejuures ülbeks mine, à la teie vajate mind, mitte mina teid

11. Anna endast teada

Kui oled kohale jõudnud, pöördu sekretäri või oma kontaktisiku poole. Omapäi ära ringi uitama mine. Oota, kuni sind edasi kutsutakse. 

12. Hangi maksimaalselt infot

Heida peast kõik eelarvamused uue töö kohta, kuid ära võta täie tõe pähe ka uute kolleegide arvamusi. Neil võivad mängus olla omad huvid. Ära kiirusta isikliku arvamuse väljakujundamisega. Esimesel päeval püüa vaid võimalikult palju teada saada – läbipaistval ja erapooletul moel. 

Heida peast kõik eelarvamused uue töö kohta, kuid ära võta täie tõe pähe ka uute kolleegide arvamusi. Foto: Startup Stock Photos / Pexels

13. Ära võta sööki kaasa

Ehkki toidu kaasapakkimine on tõhus säästumoodus, ära esimesel tööpäeval siiski omaenda toidukarbikesega kohale ilmu – eriti kui sul oma kabinetti ei ole, kus vaikselt võileiba mugida. Vaata, et sul oleks pangakaart või piisavalt sularaha – võimalik, et kolleegid kutsuvad sind välja lõunatama. Jälgi, mis kombed selles firmas on – kas nosib igaüks oma laua taga või käiakse sööklas. 

14. Esita küsimusi

Ära pelga ausaid ja otsekoheseid küsimusi esitada. Ninakas kõiketeadja ei meeldi kellelegi, aga naiivne esmamulje unub pea. Märgi kuuldust olulisem ka üles, sest kui varsti samu asju uuesti küsid, tundud kõlupeana.  

15. Tutvu ümbrusega

Kui sulle uues kohas ringkäiku ei tehta, tee seda hiljemalt teisel tööpäeval ise. Tee kindlaks WC-de, köögi, kohviautomaadi, koosolekuruumide jms asukoht.

16. Hoia end vaos

Vaatamata tulisele tahtmisele end kõige paremast küljest näidata, ära kogu püssirohtu esimesel päeval käiku lase. Võta töökaaslasi liitlastena, mitte konkurentidena. Ka ülemusele oled sa kõige väärtuslikum ennekõike meeskonnaliikmena. 

17. Ole täpne ja tõhus

Personalispetsialistid ei jõua ära imestada, kuivõrd paljud uued töötajad esimesel tööpäeval hiljaks jäävad, lõunalt tulekuga hilinevad või õhtul varakult minema hiilivad. Selline käitumine on lubatud vaid staažikale töötajale. Näita end täpse ja efektiivsena ning lahku viimaste seas. Seda, kas su töögraafik on paindlik või ei, jõuad katsetada ka hiljem. 

18. Püüa ise tegevust leida 

Esimesel tööpäeval võib tekkida ootamatult vaba aega. Et end mitte kohmetult tunda, otsi mõni kolleeg, kelle töökorraldust jälgida või kellelt nõu küsida. 

19. Ära tõmbu üksindusse

Et kolleegide silmis heasse kirja sattuda, ei pea sa end mingi peoloomana tõestama. Ilmuta lihtsalt soovi nendega suhelda – kohvinurgas juttu ajada, üheskoos lõunal käia, pärast tööd tassi kohvi või klaasi veini juua. Ära muretse, et jätad pealetükkiva mulje. Kindlasti on parem end juba alguses tutvustada kui hiljem suhteid looma hakata. Kui sa aga eelistad pigem üksi olla, ei pea ka suhtlemise nimel nahast välja pugema. Sõbraliku mulje jätmiseks piisab, kui esimene tutvumisring ära kannatada. 

20. Ära karda vigu tunnistada

Kui oled teinud apsu, ära ürita seda kinni mätsida, vaid tunnista prohmakas kohe üles. Kui viga saab parandada või vähemalt andestada, siis süü teise kaela ajamine on tõsisem patt. Ära karda ka kolleegidelt konstruktiivset kriitikat paluda.