Tervislik arooniaFoto: TEET MALSROOS
Kodu ja Aed
14. september 2018, 22:02

Must aroonia - tõeline vitamiiniallikas

Paljudes koduõuedes kasvav aroonia on Eesti oma supertoit. Ta sisaldab rohkem tervisele kasulikke antioksüdante kui mustikad, vaarikad või eksootilised gojimarjad. Loe, kuidas kasutada selle marja parimaid omadusi.

Aroonias on eriti ohtralt C-vitamiini, mille tõttu on ta hea immuunsüsteemi tugevdaja ja külmetushaiguste leevendaja. Mineraalainetest leidub mangaani, kaltsiumi, molübdeeni, vaske, rauda ja boori. Samuti on aroonias palju joodi. Rohke hapete ja parkainete sisaldus on põhjuseks, miks arooniad hästi säilivad.

Hea nipp! Värsket arooniamahla on parim valmistada korra külma saanud marjadest, siis on aroonia palju pehmema maitsega.

Kuidas arooniamarju säilitada?

  • Korja marju koos viljaraagudega. Neid ei ole vaja eemaldada ka säilitades.
  • Hoia külmkapis - seal säilivad need nädala või kaks.
  • Külmutamisel säilivad kõik kasulikud vitamiinid. Pese marjad enne kappi panemist külma veega, nõruta hoolikalt või patsuta käterätiga kuivaks. Pikemaks säilitamiseks pista marjad sügavkülma.
  • Arooniaid võib ka kuivatada. Selleks laota puhastamata marjad soojas kuivas ruumis paberile, kata rätikuga ja oota, kuni marjad on kenasti tahenenud. Kiiremini saab selle protsessiga hakkama ahjus madalal kuumusel. Kuivad marjad kalla õhukindlasse anumasse või kotti ja pista kappi kasutamist ootama.

Allikad:

"Eesti oma supertoidud. Elurõõmu ja tervise allikad," Raivo Vokk, Lia Virkus, Pille Enden

Toidutare

Tervislik aroonia Foto: TEET MALSROOS