Hoia küttekolded puhtad!Foto: Aldo Luud
Kodu ja Aed
16. september 2018, 15:28

NIPID | Kaminad ja ahjud puhtaks!

Enne suuremat kütmist puhasta kindlasti kodu ahjud. Väiksemad tööd saad ise ära teha, kuid põhjalikum puhastus usalda korstnapühkijale. 

Puhasta kolle tahmast. Enne igat kütmist puhasta tulease tahmast. Kogu koldest kokku sinna jäänud tuhk ja viska plekkämbrisse. Seejärel tühjenda tuhasahtli sisu ja puhasta ka selle alus lahtisest tuhast. Liigne tuhk küttekoldes takistab õhu juurdevoolu ning põlemisgaasid ei põle täielikult ära. Samuti kulub soojuse saamiseks rohkem küttematerjali. Kaminast või ahjust tuha puhastamiseks on olemas ka tuhaimurid, mis töö kiiresti ära teevad.

Puhasta korstnalõõrid pigist. Pigi tekkimise ennetamiseks ning juba tekkinud pigi eemaldamiseks on kaminapoodides müügil pigihalud, tabletid ning pulber.

Kahhelpinnad puhtaks. Ahju kahhelkivisid tuleks puhastada, kui ahi on täielikult jahtunud. Puhastamiseks piisab niiskest lapist. Liiga märk lapp võib vuugikohad kuivades laiguliseks jätta.

Tahmunud klaasuks. Klaasist ahjuukse puhastamiseks tuleks oodata, kuni ahi on külm. Selleks on erinevaid poevahendeid, aga hästi töötab ka niiske majapidamispaberi ja tuhaga määrdunud kohtade hõõrumine. Puhastades ole ettevaatlik, sest tahma ja vee segu on leeliseline ning võib limaskestale sattudes neid ärritada.

Hoia küttekolded puhtad! Foto: Aldo Luud