Lemmikuks kaladFoto: Ngo Minh Tuan, Pixabay
Nipid
23. september 2018, 15:22

LEMMIK | Põhjalik ülevaade, mida peaksid teadma enne kui tood koju kalaakvaariumi

Kalade võtmine võib tunduda märksa lihtsam, kui kutsika või kassipoja koju toomine. Samas ei tasu alahinnata ka kaladele kuluvat hoolt. Kalake.ee spetsialist Irma Lääts selgitab, millest alustada.

Kellele sobivad koduloomadena kalad

Kui sulle meeldib, et kodus on killukene elusloodust, aga ajapuuduse tõttu ei saa näiteks koera või kassi endale lubada, võiksid sulle kalad koduloomaks sobida küll. Akvaarium on ka lastele hea võimalus teha tutvust elusloomade ja nende hooldamisega.
Kindlasti ei sobi kalad sulle, kui sa ei suuda aja- või huvipuuduse tõttu kodus näiteks potilille kasvatada. Soovitan kindlasti ka spetsialistiga nõu pidada, kuidas luua võimalikult hooldusvaba akvaarium.

Akvaariumi hooldamine

Kalade jaoks on kõige olulisem puhas vesi, mida saab tagada piisava veevahetuse ja põhjapuhastusega. Need kaks tegevust moodustavad akvaariumi hooldamise põhiosa. Ära toida kalu üle! See on peamine põhjus, miks akvaariumis võib õnnetus juhtuda ja vesi reostuda. Kalad peaksid sööma toidu ära kolme-nelja minuti jooksul. Kui näiteks 15 minutit peale toitmist on näha akvaariumi põhjas vedelevat või veepinnal hulpivat toitu, tuleks järgmisel korral toidu kogust vähendada.
Kindlasti ei tohi unustada valgustust akvaariumi kohal ööpäevaks põlema. See pole küll otseselt kaladele ohtlik, aga muudab akvaariumi kiiresti vetikate kasvulavaks ja hiljem on neist üsna raske vabaneda. Ideaalne oleks akvaariumi valgustus panna tööle taimeri abil, mis hoolitseb selle eest, et valgus pikemaks ajaks põlema ei jääks.

Tea oma kalade vajadusi

Elutingimused võivad kalaliikidel olla üsna erinevad. Näiteks mõnele sobib vaid peene liivaga põhi, mõni liik eelistab tugevat taimestikku, mõni hoopis kividest laotud arvukaid koopaid, mõni jahedat vett, teised jälle väga sooja (30°C ringis). Üks üldine reegel kehtib küll kõikide kalade kohta: nad soovivad puhast keskkonda, s.t. puhast jääkainetevaba vett, mille saab luua piisava veevahetuse ning mõistliku asustustihedusega. Kui suur kalaarmastus ei luba vähema kogusega piirduda, siis võiks lubada oma kaladele korralikku filtreerimissüsteemi.

Lemmikuks kalad Foto: Ngo Minh Tuan, Pixabay