Väeta ka sügisel viljapuid ja marjapõõsaidFoto: U. Leone, Pixabay
Kodu ja Aed
25. september 2018, 20:41

AED | Viljapuud on sügisel väetamata! Kas veel jõuab?

Hea viljasaagi järgmisel aastal tagab viljapuude sügisene ja kevadine väetamine. Kindlasti ei ole sa veel hiljaks jäänud, kuid seda tööd ei tohiks ka liiga pikalt edasi lükata.

Praegu on viimane aeg puude sügisväetamiseks, et nad jõuaksid vajalikke toitaineid omastada. Sügisväetises sisalduvad fosfor, kaalium ja mikroelemendid tugevdavad taime ja aitavad taluda külma. Lisaks suurendab väetis järgmise suve viljakasvu, õitsemist ja saagikust. Selleks, et puud saaksid valmistuda talviseks puhkeperioodiks ei sisalda sügisväetis kasvu kiirendavat lämmastikku.  

Peida väetis mulla sisse

Saad parima tulemuse, kui peidad väetise mulla sisse. Kaeva labidaga või tee kangiga väikesed augukesed puu tüve ümber kogu võra ulatuses. Seejärel puista väetis aukudesse ja kata mullaga. 
Ole tähelepanelik ja jälgi väetisepakilt täpseid annustamisnõudeid. Kui taimed saavad liiga palju toitaineid, kannatab nende õitseng ja kasv. Samuti võivad nad seetõttu kokku puutuda taimehaigustega. 
Parim aeg väetamiseks on enne vihma, siis imendub väetis koos vihmaveega mulda ja taimi pole vaja eraldi kasta. Kui viskad väetise niisama kuivale maale, viib tuul selle minema ja kasu ei miskit. 

Allikas: Kodin Kuvalehti

Väeta ka sügisel viljapuid ja marjapõõsaid Foto: U. Leone, Pixabay