Tee muruhooldustööd juba sügiselFoto: wandus, Pixabay
Kodu ja Aed
28. september 2018, 15:56

AED | Muru jääb talveunne – mis tööd teha veel praegu ja mida jätta kevadeks

Veel enne maa külmumist tuleks ette võtta mõned muru parandustööd. Nii hakkab kevadel kasvama ilus ühtlane murukate.

Sügis on hea aeg murutöödeks. Enamasti jäetakse muru hooldustööd kevadeks, kuid need saab ära teha ka sügisel. Tegelikult ongi just sügis ideaalne aeg – nii kasvab kevadel juba ilus muru ja ka aiatöid on kevadel palju rohkem kui sügisel.

Paranda rikutud purulapid. Juhul, kui kuum suvi tegi murule liiga või käisid loomad muru sees auke kaevamas on nüüd hea aeg probleemsed kohad korda teha. Hooldatud kohas hakkab kevadel muru ilusti kasvama.

Külva uus muruseeme. Kobesta maapinda, külva uus seeme ja rehitse läbi, et seemned saaksid mulla alla peitu. Kuiva ilmaga on oluline need kohad üle kasta. Samas, katsu vältida muru külvamist enne suuremat vihmasadu, sest see võib seemned ära uhtuda.

Jäta muru kõrguseks 5 cm. Kui ööpäevane keskmine temperatuur jääb alla viie kraadi, lõpetab muru kasvamise. Seega enne külmade tulekut on kasulik muru aeg-ajalt ikkagi niita. Kõige paremini elab muru talvise külma ja lume üle, kui see on u 5 cm kõrgune. Liiga kõrge või liiga lühike muru on vastuvõtlik seenhaigustele ja hallitusele.

Allikas: Kodin Kuvalehti

Tee muruhooldustööd juba sügisel Foto: wandus, Pixabay