BLOGI | Ploomikook halvaaga – tõeliselt vastupandamatu kooslus hapust ja magusast
Mandlijahust muretainas:
250 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
75 g kookosõli
2 sl suhkrut
1 munavalge
näpuotsatäis soola
Täidis:
1 liiter puhastatud ploome
3 sl maisitärklist
100 g suhkrut
75 g kvaliteetset halvaad
1. Sulata kookosõli ja sega põhjaained omavahel ühtlaseks.
2. Suru tainas lahtikäiva lainelise servaga 20cm laiuse pirukavormi ehk tarte'ivormi põhja ja äärtele ning jäta külmkappi tahenema, kuni valmistad täidise.
3. Vala ploomid koos suhkruga segatud maisitärklisega potti ning kuumuta, kuni suhkur on sulama hakanud ning hakkab koos tärklisega ploomide ümber siirupit moodustama - nii mõnest minutist peaks piisama.
4. Vala täidis koogipõhjale ning pudista peale halvaa.
5. Küpseta kooki 180 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni koogipõhja ääred on kuldsed ning halvaa on pealt veidi jumet saanud. Lase jahtuda ning serveeri leigelt või külmalt. Kook on parim samal päeval, järgmisel päeval maitses küll kook ei kaota, aga põhi ei ole enam sama krõbe.
Hea teada! Hea viis ploomide säilitamiseks on viljad lihtsalt pooleks lõigata, kivi välja võtta ning karpi laduda. Nii külmutatud ploomid on mugavad võtta, kui tahaks värsket ploomikooki ka siis, kui oksad ammu raagus ja väljas hanged kõrgumas.
Vaata pikemat postitust siit