Foto: Pixabay
Remont ja Ehitus
6. oktoober 2018, 08:59

Kui palju üldse maksab soodsaim haamer ja akutrell?

KODUSELE MEISTRIMEHELE: need hädavajalikud tööriistad peavad käepärast olema

Maamajapidamine ja eramaja väljendavad juba iseenesest elukeskkonda, kus inimesed teevad paljusid tööoperatsioone ise, mitte ei tarbi igal sammul sisseostetavat teenust.

Tehnikamüüjate praktika kinnitab, et n-ö eramajaklient on keskmisest teadlikum ega soeta enam kõige odavamat tööriista. Ju on need katsetused läbitud ja ebameeldivad kogemused saadud: purunenud seadme tõttu pooleli jäänud töö, kaotatud aeg, seadme remontimiseks ei leidu varuosi või sootuks ei remondigi neid keegi jne. Samas ei saa absoluutselt kinnitada, et hinnalt odav tööriist peaks tingimata olema halb, sest eks selle vastupidavus sõltub ennekõike kasutamise intensiivsusest ja sellest, millistes olukordades seda kasutatakse.

Tõsi, tööriistade valik on paljuski „kellele ema, kellele tütar“ teema, sest ükskõik, mida keegi endal varus hoiab, leidub ikkagi sada spetsialisti, kes selle valiku maha teevad ja hoopis omapoolset varianti soovitavad.

Üks aku mitmele tööriistale

Kodumajapidamises on kindlasti üks enim kasutatav tööriist akutrell, mis on järjest rohkem üle võtmas vooluvõrgust töötava trelli ülesandeid. Akud muutuvad kestvamaks ja võimaldavad juba akutrelliga saavutada voolutrelliga võrdset võimsust ja jõudu.

Akutrell on universaalne tööriist, mida saab kasutada väga erinevateks töödeks – kruvide ja mutrite keeramisest ja aukude puurimisest roostes pindade puhastamiseni. Kusjuures akutrell pole mõistagi vajalik ainult maakodus, ka korteris tuleb aeg-ajalt näiteks mööblit kokku panna või tüübleid seina lasta. Eramajas läheb tööriistu siiski rohkem vaja ja seal on ka ilmselt avaramad võimalused nende hoidmiseks.

Akutrelli komplektis soetatud akusid on võimalik tulevikus kasutada sama tööriistatootja teiste seadmete käitamiseks, ostes juurde vaid uue tööriista, mitte aga akusid ja laadijat.

Olenevalt tootjast on juurde võimalik soetada üle saja erineva sama akut kasutava tööriista, sest tänapäeval on akutoitega saadaval juba ka enamik aiatööriistu: trimmerid, niidukid, muru- ja hekikäärid, kettsaed jne.

Kindlasti on maamajapidamises asendamatu tööriist mootor- ehk kettsaag, kas siis elektrimootoriga või bensiinimootoriga või samuti akutoitel töötav. Üsna universaalne ja sageli vajaminev tööriist on ka ketaslõikur-nurklihvija, millega saab lõigata, lihvida, harjata, raspeldada.

Vaja on ka käsi-tööriistu

Majaomaniku tööriistakastis võiks olla umbes kümne erineva otsikuga kruvikeerajat ja tihvtvõtit, mutrivõtmed kolmes-neljas suuruses, torutööriistad (torutangid, lõikurid, torupuhastustross), samuti paar haamrit, universaal- ja lõhkumiskirves, ehk mõned peitlid ja rasplid, mõistagi mõõdulint, lood, klambripüstol, mõned elektritöödeks vajalikud tööriistad – VDE tähisega lõiketangid ja kruvikeeraja.

Ükski tööriist ei tohiks esimese kasutuskorraga laguneda. Kui see ikkagi juhtub, siis on olemas tarbijakaitseamet, kuhu avaldus teha ja ehk õnnestub müüjalt isegi mõningane kahju korvamine saavutada.

Mõttekas on tööriist ikkagi teatud varuga osta. See võib olla ka mõnevõrra kallim, aga see-eest ka eeldatavalt pikema elueaga ja kvaliteetsem, ehk ka mugavam kasutada jne.

Millest sõltub aku kestvus, millist aku tüüpi peetakse töökindlaimaks ja mida peab tööriistaomanik akude kohta teadma, loe edasi portaalist kodus.ee.

Tööriistad, mida igas kodus vaja

(minimaalsed hinnad, €)

Akutrell (50.-)

Mootorsaag / kettsaag (79.-)

Ketaslõikur / nurklihvija (59.-)

Kruvikeerajad, erinevate otsikutega (3.-)

Mutrivõtmed eri suuruses (13.-)

Torutangid (18.-), lõikurid (19.-)ja torupuhastustross (16.-)

Haamer (3.-)

Universaal- (9.-) ja lõhkumiskirves (49.-)

Peitlid (4.-) ja rasplid (3.-)

Mõõdulint (2.-)

Lood (20.-)

Klambripüstol (11.-)

VDE tähisega lõiketangid (28.-)