Meisterdused lastele või vanematele?Foto: Wokandapix, Pixabay
Tee ise
4. oktoober 2018, 16:45

BLOGI | Lasteaed või lasteVANEMATEaed

Kes valmistab teie peres laste sügisnäitusele minevad tööd - kas laps ise või osavnäpust lapsevanem? Just sellel teemal arutleb postitus blogist Estonianwithabackpack.

Eveliis endast: Mind võib iseloomustada mitut moodi - omal moel maailmaparandaja, kes tegelikult usub, et kõik inimesed on sisemuses head või suure suuga küünik, kes igale poole oma nina topib. Kõik on vaatenurga küsimus. Mina ise ütleksin, et olen ekslik, uudishimulik, alati kirglik oma avastustes ja unistustes. Minu kireks on  taaskasutus, kunst, mood, kirjandus ja 5-aastase tütre emana ka lapse kasvatamisega seotud teemad. 

Hästi palju torkab sügisel sotsiaalmeedias silma lasteaedade sügisnäituste meisterdusi. Ma olen lapsena ka lasteaias neid tikkudest ja tõrudest ja kastanitest loomi meisterdanud. Kõik vist on. Aga nüüd on teised ajad, nüüd on teised majad. Enam ei piisa tikkudest ja tõrudest kaelkirjakust või millestki muust, mille laps ise oma peaga on välja nuputanud, nüüd on ikka nii, et mida uhkem ja ägedam seda parem.

Kõige pealt uurivad vanemad sotsiaalmeediast abi – andke ägedaid ideid lapse sügislaada jaoks, kust osta sinist/kollast sammalt, musta kukeseent, kallistavat porgandit (olete ju näinud neid pilte, kus porgand on kasvanud selliseks, et jääb mulje nagu nad kallistaks teineteist?), 89 kg kaaluvat kõrvitsat. Kui materjal ja ideed on koos algab meisterdamine.

Ei. Laps ei tee projekti ise. Vanemad teevad. Ei, nad ei abista kõrvalt, vaid nad teevad asjad ise valmis, sest muidu oleks kas vildakas või valesti või ei oleks piisavalt ilus. Ilus küll, aga nendest täiuslikest projektidest on ju kohe aru saada, et seda ei ole teinud nelja-aastane laps.

Ja sotsiaalmeedia on täis vahvaid/huvitavaid/andekaid/ilusaid/nunnusid VANEMATE poolt tehtud projekte LASTEAIA sügisnäituseks.

Ma ei saa sellest üldse aru. Miks peaks lapsevanemad tegema lasteaeda sügisandidest projekte? Kas selliste näituste mõte ei ole lapse loovust arendada? Kuidas see siis last arendab kui vanemad valmis teevad asjad? Ja milleks? Et saaksime omavahel võistelda? Ma tean päriselt ka koole, kus vanemad on koogiküpsetamise võistlusesse päris pagarid ja kondiitrid kaasanud, et tulemus oleks kooli parim. Mis selle mõte on?

Mida õpetajad mõtlevad kui vanemad neid täiuslikke kooke ja meisterdusi kooli ja lasteaeda veavad. Vau, tublid vanemad? Viitsivad lapsega tegeleda? Ma päriselt ei saa aru selliste asjade eesmärgist.

Mul on hästi läinud – mingeid asju pole ma tegema pidanud Ida jaoks lasteaeda, võib olla oleme me sel ajal ära olnud lasteaiast, ma ei tea, aga mulle tundub, et võib-olla on selle lasteaia õpetajad taibanud ära, et arendama peab laste käelist tegevust ja loovust, mitte vanemate oma.

Kui Ida peaks minu abi paluma mingi sügisprojekti tegemisel, siis suure tõenäosusega saaks valmis (MINU poolt) midagi sellist nagu päisepildil. Ma lihtsalt ei ole andekas selliste diy-projektidega. Mul ei ole ka kannatust. Ja ega ma ei viitsiks neid teha ka. Ei, see ei tee minust halba vanemat, kes lapsega ei viitsi tegeleda. Ma lihtsalt käisin lasteaias 30 aastat tagasi ja olen oma meisterdamised ära meisterdanud lasteaia näitusteks.

Originaalpostitus siin

Meisterdused lastele või vanematele? Foto: Wokandapix, Pixabay