Moodne ja mänguline kapselgarderoob: mul-pole-mitte-midagi-selga-panna-tunne saab seljatatud!Foto: Laura Strandberg
Nipid
8. aprill 2019, 13:17

Elu piiratud arvu riietega: kuidas luua kapselgarderoob

Kas poleks värskendav astuda hommikul riidekapi ette, kui tead, et iga seal olev armas ese sobib omavahel kokku ja sulle selga kui valatult? Vähendasin kuuks ajaks oma kapisisu 15 riideesemeni ehk katsetasin populaarset kapselgarderoobi ideed.

Eesti keeles pisut kohmaka sõna taga on 1970ndatest pärit kontseptsioon, mille järgi vajab naise garderoob vaid kümmekonda klassikalist põhirõivaeset, mida saab kombineerida nii omavahel kui ka hooajaliste riiete ja detailidega. See idee on saanud paljudele elustiiliks tänu oma lihtsusele. Ka osa moeloojaid teevad oma kollektsioone kapselgarderoobi põhimõtteid silmas pidades.

Olgugi et on küllaga juhiseid, mitmest komplektist, millistest värvidest ja esemetest riidekapp koosnema peaks, on kõige olulisem lähtuda enda vajadustest, maitsest ja elustiilist.

Testija: Nipiraamatu toimetaja Laura Verte
Tavapärased päevad: Töötan suurema osa ajast kodus meisterdades ja lugusid kirjutades, aga naudin arvutiga tööd ka kontoris ning kohvikutes. Vabal ajal remondin ja sätin elamiskorda oma linna- ja maakodu ning jalutan koeraga metsas.
Riidevajadus: Vaja on nii mugavaid hilpe, millega meisterdades maas kükitada ja lae all turnida, kui ka viisakaid kontoririideid.
Miks selline muutus? Mind ahistab olukord, kus kõik mu rõivad ei mahu riidekappi. Sealt pressivad välja nii hilbud, mida olen mõelnud kunagi kanda, mis ootavad parandamist, aga mille olen juba ammu ära unustanud, kui ka need, mida tõeliselt armastan. Mul on riidehunnikud maas, toolileenil, aknalaual ja kapi peal! See tekitab minus kehva enesetunde ja ka mul-pole-mitte-midagi- selga-panna-ahastust, sest ma ei leia sobivaid rõivaid üles.

 

Laura 15 esemega garderoob:

  • kaks kirjadega T-särki (üks must, teine valge)
  • päikesekollane pluus
  • triibuline paeltega pluus
  • helesinine triiksärk
  • mustvalge lilleline pluus
  • triibuline pliiatsseelik
  • hõbedane plisseeseelik
  • hall pusa-tüüpi kleit
  • must iga-sündmuse-kleit
  • teksapüksid
  • mustvalged triibulised püksid
  • hall pullover
  • roheline pullover
  • mugav kombinee kodus töötamiseks

+ mustad kõigega sobivad ja mugavad spordijalatsid, valged tennised, kevad-sügissaapad ja kummikud
+ must väike õlakott, vildist käekott ja tekstiilist poekotid

Kapselgarderoobi hulka ei kuulu:

  • pesu, sukkpüksid, sokid
  • koduriided (pidžaama, dressid, remondiriided)
  • trenniriided
  • pidulikud rõivad (mida sel kuul vaja ei läinud)
  • hooajavälised jalanõud-riided
Moodne ja mänguline kapselgarderoob: mul-pole-mitte-midagi-selga-panna-tunne saab seljatatud! Foto: Laura Strandberg

Tegin seda nii:

1. Kõik kapist välja!

Riidekapi sortimiseks tasub võtta terve rahulik nädalavahetus, mil muid plaane pole, sest olukord riidekapi ees nõuab süvenemist. Võtsin kõik esemed kapist välja, et näha, mis kapiukse taga kõik see aeg peitunud on.

Kapselgarderoobi loomise üks olulisemaid asju on teada, mis stiili peaks hoidma. See oli üks mu suuremaid väljakutseid, millega tegelesin enne eksperimendi algust mitu kuud. Selleks kandsin oma kapist erinevaid riideid ja jälgisin enesetunnet.

Mu kontrollküsimused:

Kuidas end selles rõivastuses tunnen?
Kas see ahistab oma lõike või suurusega?
Kuidas tundub kangas naha vastas?
Kas rõivas sobib mu elustiiliga?

Kui see on selge, saab hakata sortima.

2. Põhjalik sortimine

Riiete selekteerimise aluseks võtsin Marju Läniku sõnad «Armastan, ei armasta …» ja tekitasin kolm kuhja.

Jah, armastan!

  • Hooajalised rõivad ja need, mida kindlasti armastusega kannan.
  • Katkised rõivad, mida parandatuna kindlasti kannan.
  • Pidulikud rõivad, mille vastava sündmuse puhul hea meelega selga panen (piirdusin pigem vähemaga, kindlate lemmikutega).
  • Sentimentaalselt kallid esemed, mida küll iga päev ei kanna, aga ei raatsi siiski ära anda. Tasub aga olla kriitiline, et neid liiga palju ei koguneks.

Võib-olla

Riided, mis on korralikud ja mida võiks kanda – sest just sealt võib leida praktilise seeliku, mis kõigega passib!

Kahjuks ei

  • Kõik, mis minus kirglikke tundeid ei tekita.
  • Kõik rõivad, ehted, aksessuaarid ja ka jalanõud, mille puhul kahtlen, kas kunagi neid kandma hakkan. Kui juba kahtlen, siis tõenäoliselt ei hakka, ja need jäävad pikemaks ajaks lihtsalt seisma.
  • Katkised esemed, mille parandamine on suur töö.

 

3. Järelsortimine

Pärast esmast sortimist käi võibolla-kuhi veel kriitiliselt üle, proovi selga sealseid rõivaid, mõtle, millega saad neid jah-kuhjast kombineerida, ja selekteeri kas jah- või ei-hunnikusse.

Komplekteeri eraldi kasti või kapinurka hooajavälised rõivad, sest saad nii puhta ilmega kapi.

4. Esemed, mis jäid garderoobist üle

  • Osa anneta heategevuseks või vii taaskasutuspoodi (Humana, Uuskasutuskeskus, Sõbralt Sõbrale jms).
  • Võid riideid müüa ka mõnes boksikirbukas või võtta osa kirbulaadalt.
  • Kutsu sõbrannad külla ja tee kodukaltsuka õhtu.

Kui sind hirmutab ei-kuhja kohe äraandmine kartuses, et sinna jäi siiski midagi olulist, hoia riideid kuu aega eraldi kastis ja vaata, kas hakkad neid igatsema. Kui sa neist puudust ei tunne, on ikkagi tark riided ära anda või müüa.

Mina müüsin oma ei-kuhja riideid Telliskivi kirbufestivalil ja vaatasin rõõmuga, kuidas minu võib-olla-armastused jõudsid õigete inimesteni.

 

5. Mida õppisin ja võitsin?

Mul on midagi selga panna!

Ühelgi hommikul ei tekkinud mul stressi, et mitte midagi pole selga panna – oli küll, kõik sobis selga ja ka omavahel kokku! Riiete kombineerimine oli kõigi ilusate lemmikesemetega põnev algus päevale.

Vähem on tõesti rohkem. Selgus, et isegi nii väheste riiete puhul jäid mõned komplektid ja rõivad ikkagi puutumata.

Parema jalaga. Sorditud sai ka suur hulk jalanõusid, millest paljud olid kandes tegelikult ebamugavad, aga alles vaid oma põneva disaini pärast. Olulisem on siiski mugavus.

Teise ringi võlu. On täiesti vale arusaam, et kapselgarderoobi loomiseks peaks kõik riided välja vahetama ja uued kallid asemele ostma. Ustavateks kaaslasteks garderoobi kokkupanemisel on ka teise ringi poodidest leitud T-särgid, seelikud, värvikad pluusid ja kampsunid, mida teiste esemetega kombineerida.

Nipid kapselgarderoobi loomiseks:

Värvid. Vali värviskeem, mis sulle meeldib, sobib sinu nahatooniga ja mille põhitoonidele saad lisada värvilisi aksessuaare ning esemeid. Nii võid sobitada mustades, valgetes, hallides ja tumesinistes toonides põhiriietele erksamaid aktsentesemeid.
Lõiked. Leia enda kehatüübile ja elustiilile sobivaimad ning mugavaimad lõiked. Kõige olulisem on leida rõivad, mis sind rõõmustavad, mitte ei tõmba meeleolu alla.
Kvaliteet ja klassika. Kauakestvat kangast ja klassikalist lõiget võid oma kapis usaldada, sest nii saad seda kanda isegi aastakümneid.
Planeeri. Järgmine kord poes olles mõtle rahulikult läbi, mis tunded sind eset käes hoides valdavad ja kas sul on seda tõesti vaja. Sobita seda juba poes olles teiste kapis olevate riideesemetega.
Varieeri. Saad samu komplekte kandes vaheldust muutes oma soengut, ilmestades riidevalikut erinevate ehetega ja kandes üht ja sama triiksärki, kampsunit või vööd erinevalt.
1 + 1 = 10? Mõtle tõsiselt, kas vajad halli kampsunit kuues eri toonis ja neljas pikkuses? Tõenäoliselt saad kenasti hakkama ka 2–3 lemmikkudumiga.
10 × 10. Võid alustuseks teha põneva eksperimendi, proovides kanda kümmet eset kümne eri komplektina kümne päeva jooksul. Põnevuse lisamiseks suurenda komplektide arvu 30ni ja katseta seda kuu jooksul. Nii oledki jõudnud kapselgarderoobini!