Värvilised elemendid muudavad kodu rõõmsaksFoto: Laura Verte
Nipid
10. oktoober 2018, 16:11

KODUSISUSTUSNIPID: värvilised teise ringi sisustusleiud teevad kodu erksaks ja hubaseks

Sügis oma värvide, äratuntavate lõhnade ning hubase meeleoluga poeb paratamatult südamesse. Kutsu samasugune värviküllus ja mängulisus ka tuppa – seda soodsate kaltsukaleidudega!

Oma nippe jagab ajakirja meisterduste toimetaja Laura Verte.

1. Võta aega ja naudi! Minu jaoks tähendavad kaltsukatuurid inspireerivat aja maha võtmist. Kui sa pole olnud siiamaani teise ringi poodidega sinasõber, siis on oluline anda endale tõeliselt ägedate aarete leidmisel aega. Kuna kaubad vahetuvad igapäevaselt ning leida võib absoluutselt kõike, siis ei tasu kohe esimestel kordadel tühjade kätega poest lahkudes alla anda. Naudi seda kui protsessi!

2. Näe potentsiaali. Kaltsukaleide poes käes hoides tasub võtta rahulikult aega, et selle erinevaid kasutusviise ning potentsiaali näha. Tihtipeale annab väike lihv uue värvi või alternatiivse kasutuse näol asjale hoopis uue näo ja täidab toanurgas täpselt õige koha!
Sedasama uut värvikihti sai tunda ka pildil olev valge kummut, mis Kalamaja Vanakraami poest ostetuna nägi teps teistsugune välja. Nüüd keerlevad peas aga hoopis sügavamad värvitoonid ja ehk ka uued kapinupud – saame näha!

3. Eksperimenteeri! Julge kaltsukahundi rind on rasvane ja nii tasub sekkarites käies hoida oma stiilieelistus ja selle piirid vabad ning avatud. Võib-olla ei tundu üks kuldne küünlajalg tõesti esialgu su stiiliga sobivat, aga neid kümnete kaupa õhtusöögilauale sättides võid saada täpselt oma kodu ja maitsega harmoneeruva kompositsiooni.

4. Kujunda naudinguga. Võid vahetada taaskasutuspoodidest leitud kodudekoratsioone vastavalt hooajale. Nii saad kodus loominguliselt mängida ja väljendada siseruumides sama õhustikku, mis parasjagu õues on. Sügisel valitsevad sisustuses soojad toonid, erinevad pehmed tekstuurid ning kihid, küünlad ja soe valgus ning õhtud mõnusate raamatute seltsis. Ja muide – välismaalt ostetud kodusisustusraamatute puhul pole võõrkeel niivõrd olulinegi, sest kõnekad pildid räägivad enese eest!

5. Ära unusta ka taimi … sest just toredate taimede või istikute leidmine erinevatest Facebooki gruppidest või taaskasutuspoodidest toob tubasel hooajal koju palju rohelust.

6. Väisa väikekülasid. Kui suuremates linnades on küll teada-tuntud poed ja ootused kindlamad, siis väikelinnades ja külades kaltsukapäevi ette võttes avastad nii Eestimaad kui võid leida ka väga soodsa hinna eest lausa uskumatuid leide!

7. Otsi üles ka välismaised kaltsukad! Põnevate ja tihtipeale isegi odavamate leidudega taaskasutuspoode leidub mujalgi. Tee enne konkreetsesse riiki reisimist internetis ära väike eeltöö ning otsi koha peal kindlasti taaskasutuspoed üles. Minugi kodus on aukohal just enamus Helsingi Kierrätyskeskusest ostetud esemed.

8. Tuurita ka internetis. Kuigi füüsilisi poode külastades on emotsioon tõelisem, siis ei tasu unustada ka internetis poodlemist, kus kellegi vana võib olla sinu uus. Lisaks saad suhelda müüjaga nagu turul ehk kaup liigub enamasti käest-kätte. Juba tuntud ostu-müügi portaalide kõrval hoia silm peal ka erinevatel Facebooki gruppidel.

Piltidel olevad esemed:

Ruuduline kootud pleed - 5 eurot, Uuskasutuskeskus Mustamäel
Punutud kaanega korv - 1.50 eurot, Uuskasutuskeskus Mustamäel
Erinevad kuldsed küünlajalad - 0.5-3 eurot, Sõbralt Sõbrale, Uuskasutuskeskus jt
Aloe - hind: 2 eurot, Uuskasutuskeskus Mustamäel
Tähekujuline lamp - hind: 2 eurot, Sõbralt Sõbrale Balti Jaamas
Raamatud - hinnad: 2-6 eurot, Kierrätyskeskus Helsingis
Väikesed punutud toolid - hinnad: 7.50 ja 12 eurot Anderi Äri Rakveres
Kummut - hind: 60 eurot Kalamaja Vanakraami Pood
Suur pruun pudel - hind: 3.50 eurot, Kõige Pood Tartus

Värvilised elemendid muudavad kodu rõõmsaks Foto: Laura Verte
Inspireerivad raamatud Foto: Laura Verte
Need küünlajalad löövad peolaua särama Foto: Laura Verte
Tavapoest selliseid asju ei leia! Foto: Laura Verte