Kontrolli oma silmanägemistFoto: Barn Images, Pixabay
Nipid
10. oktoober 2018, 14:12

HEA NÕU | Märka varakult muutusi enda ja lapse silmanägemises

Silmade kaudu omandame 90% välisest infost. Seega on hea nägemine tõeline väärtus. Jagame nippe, kuidas juba varakult märgata enda ja lapse silmanägemise halvenemist.

Kuidas märgata, et lapsel võib nägemisega olla probleeme?

  • Laps kipub vaatama televiisorit lähedalt, mitte paari meetri kauguselt diivanilt. Kaugele vaadates kissitab ta silmi.
  • Õppides ja joonistades puutub nina peaaegu paberit. Õige vahemaa on u 20 cm ehk küünarvarre pikkus kui toetada küünarnukk lauale.

Ole valvas!

Üheks varases lapseeas esinevaks nägemisprobleemiks võib olla amblüoopia ehk laisa silma sündroom, mis vajab kindlasti tähelepanu ja on üldjuhul ravitav enne 6. eluaastat. Juhul, kui ravile ei pöörata tähelepanu õigel ajal, ei hakka laisk silm funktsioneerima ja võib viia nägemise täieliku kadumiseni.
Laisa silma sündroomi puhul saadab üks silm ajju häguse pildi ja teine terava. Aju kasutab ainult teravalt pilti ja ei arvesta enam teise silmaga, mille tõttu võib kaduda ka selle nägemisvõime. Kuna laisa silma sündroomi puhul ei tee silmad koostööd ei teki ka ruumilist pilti. Seetõttu ei näe selle nägemisprobleemiga inimesed kinos 3D efekti.

Millal tasub minna silmi kontrollima?

  • Kui subtiitrite lugemine nõuab silmade kissitamist või tekst on udune.
  • Kui käed jäävad lugedes lühikeseks. Kontrolli lähedalt vaatamist lehte lugedes või nutiseadmeid kasutades ja kui pead teksti lugemiseks selle väga kaugele viima, siis tasub silmakontrolli vajadust kaaluda.
  • Samuti annab lähitööks mõeldud prillide vajadusest märku asjaolu, kui hämaras ja kehva valgustusega ruumides on nägemine halb.

Hea teada!

Mis vahe on silmaarstil ja optometristil?
Optometrist tegeleb nö terve silmaga ja ei määra ravi. Ta kontrollib nägemist ja määrab nägemist parandavaid abivahendeid nagu prillid, kontaktläätsed jt. Silmaarsti juurde tuleb minna siis, kui silm on haige ja vajab ravi, näiteks kui on põletik, suguvõsas on juba esinenud silmahaigusi või esineb mõni muu häiriv seisund. Samuti on põhjust kiiresti silmaarsti poole pöörduda, kui nägemine halveneb järsult.

Allikas Instrumentaarium

Kontrolli oma silmanägemist Foto: Barn Images, Pixabay